Odpověděl/a – 28.červenec 14:30
Největší rozdíl spočívá v destilační fázi. Skotská je
destilovaná dvakrát, zatímco irská třikrát.
Když se suší ječmen do skotské, nechá se nejdříve naklíčit. Do irské
se částečně používá syrový ječmen a částečně ječný slad, kdežto
do skotské pouze ječný slad (toto zejména z důvodu daně, která byla
v Irsku na ječný slad uvalena).
Ječmen do skotské se suší pomocí rašelinového kouře, což skotské
dodává její nezaměnitelné aroma.
No a nakonec, skotská zraje v sudech dva roky, irská nejméně
tři roky.
Z irských bych doporučoval Tullamore Dew, ze skotských The Famous Grouse. Obě jsou u nás běžně k dostání.
Podle zdroje Irové whisky vymysleli, zatímco Skotsko je jejím „duchovním domovem“.
Zdroj: http://www.barkeeper.co.uk/page.asp?menu=0&page=560
Odpověděl/a – 28.červenec 14:33
Největší rozdíl spočívá v destilační fázi. Skotská je
destilovaná dvakrát, zatímco irská třikrát.
Když se suší ječmen do skotské, nechá se nejdříve naklíčit. Do irské
se částečně používá syrový ječmen a částečně ječný slad, kdežto
do skotské pouze ječný slad (toto zejména z důvodu daně, která byla
v Irsku na ječný slad uvalena).
Ječmen do skotské se suší pomocí rašelinového kouře, což skotské
dodává její nezaměnitelné aroma.
No a nakonec, skotská zraje v sudech dva roky, irská nejméně
tři roky.
Z irských bych doporučoval Tullamore Dew, ze skotských The Famous Grouse. Obě jsou u nás běžně k dostání.
Podle zdroje Irové whisky vymysleli, zatímco Skotsko je jejím
„duchovním domovem“.
Doplňuji:
jako angličtinář si neodpustím ještě jeden rozdíl, a sice v pravopisné
podobě. Skotové píšou whisky jako my, zatímco v Irsku (a v USA) se dělá
„whiskey“.
Zdroj: http://www.barkeeper.co.uk/page.asp?menu=0&page=560