Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 6.květen 10:29

Máš to zapotřebí? Podvádět opakováním již položených otázek? viz 1 z četných odkazů:

Zdroj: http://www.odpovedi.cz/otazky/z-jakeho-duvodu-se-rozdelila-ceskoslovenska-republika-jaky-byl-hlavni-duvod-toho-rozdeleni

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 6.květen 12:58

Máš to zapotřebí? Podvádět opakováním již položených otázek? viz 1 z četných odkazů:
Doplňuji:
ad arygnoc, ano led má v zásadě pravdu, nešlo o vůli lidu ani referendum.
Ale formulace otázky je evidentně z neznalosti, poněvadž my, co to pamatujeme, víme, že Mečiar si kladl stále se zvyšující podmínky, až Klaus řekl dost – nenecháme se vydírat, žijte si tedy sami, ale za své a ne na úkor federace (pro nepamětníky SR mělo 1/3 obyvatel, ale nárokovala si 1/2 ze státního rozpočtu) a rozsekl to zlomovým stanoviskem nedůstojných tahanic. Samotného Mečiara to tehdy zaskočilo, protože hrál o pokerové vyhecování maximálních výhod a Klaus prostě zlikvidoval výhodu blufování.
Mečiar už nemohl couvnout, hrál velice na populistickou strunu a nemohl ztratit tvář před tou nacionalistickou částí slovenské politické reprezentace a slibujíc prostým Slovákům nebývalou prosperitu, likvidaci tzv. „pragocentrismu“ a po prvé v historii (po staletí bylo pouhými Horními Uhry v rámci Rakouskouherska), vzkříšení a posílení národní hrdosti.
Jak to dopadlo víme všichni, naplnily se neúprosné prognózy ekonomických analytiků o vývoji vzájemného kurzu obou měn, křivkách nezaměstnanosti, technologické úrovni a vzdělanosti populace, jakož i potenciálu konkurenceschop­nosti.
Mimochodem – z ryce racionálního hlediska trhu EU, jsme ztratily oba státy, protože jako trh s 15 mil. obyvatel jme byli na vyšším žebříčku zajímavosti zahraničních dodavatelů, tehdy jsme propadli do malých zemí až na dalších stupnicích zajímavosti.
Pročpak je asi v ČR desítky násobků Slováků pracujících v ČR oproti pár Čechům v SR, pročpak zdejší podnikatel arygnoc podniká u Brna a nikoliv u Bratislavy, pročpak má slovenské € nižší koeficient (původní kurz SKK versus Kč vůči €), nižší přepočitatelné průměrné mzdy a současně vyšší životní náklady? Proč je značná část pořadů ve Slovenské televizi s českým dabingem, ale ne naopak, jakto, že spousta slovenských umělců se dere do Prahy, ale ne naopak, jakto, že se na Slovensku natočí ubohý podíl nových filmů oproti ČR, proč se nenaplnila vize, že se Tatry stanou Alpami střední Evropy, poměr turistiky v ČR a SR je tristní a ve snaze být evropskými i v cenách, ovšem ne ve službách, jezdí za stejné peníze Češi raději do Rakouska, kam to mají blíže a dostanou opravdu evropský standard služeb, na nějž si slovenští podnikatelé teprve nezdařile hrají, atd., apod.?
Namísto povídání, upřednostňuji řeč čísel a faktů, nuže pokochejte se strohými údaji v odkazu:
http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Slo­vensk%C3%A1_m%C­4%9Bna

Zdroj: http://www.odpovedi.cz/otazky/z-jakeho-duvodu-se-rozdelila-ceskoslovenska-republika-jaky-byl-hlavni-duvod-toho-rozdeleni