Odpověděl/a – 3.květen 15:37
Tady je moje odpověž doby dávno minulé. Třeba na ten vývar také bude něco sedět.
Tak jsem si připoměl svoje dětství. Ano v bouřkovém období jsme
mívali k večeři často kyselé mléko, které se ve spíži srazilo při
bouřce ( ono se srazí i v chladničce). Každá hospodyně to tenkrát
znala.
Přiznám se ale , že nevím co způsobuje, že se kasein a další proteiny ve
mléce sráží zrovna při bouřce a jsem chemik. Trochu se po tom
poohlédnu.
Když se nad tím zamyslím je to chemická reakce jako každá druhá. Na
chemické reakce má vliv i tlak. Zřejmě je iniciací pro sražení mléka
změna tlaku při bouřce, která určitě je.
Doplňuji:
Jediné co jsem dohledal, je že kyselé srážení mléka ( ono je i sladké)
způsobuje změna elektrického potenciálu. Což se při bouřce
určitě děje.
Odpověděl/a – 3.květen 15:52
Tady je moje odpověž doby dávno minulé. Třeba na ten vývar také bude něco sedět.
Tak jsem si připoměl svoje dětství. Ano v bouřkovém období jsme
mívali k večeři často kyselé mléko, které se ve spíži srazilo při
bouřce ( ono se srazí i v chladničce). Každá hospodyně to tenkrát
znala.
Přiznám se ale , že nevím co způsobuje, že se kasein a další proteiny ve
mléce sráží zrovna při bouřce a jsem chemik. Trochu se po tom
poohlédnu.
Když se nad tím zamyslím je to chemická reakce jako každá druhá. Na
chemické reakce má vliv i tlak. Zřejmě je iniciací pro sražení mléka
změna tlaku při bouřce, která určitě je.
Doplňuji:
Jediné co jsem dohledal, je že kyselé srážení mléka ( ono je i sladké)
způsobuje změna elektrického potenciálu. Což se při bouřce
určitě děje.
Doplňuji:
Děkuji za ohodnocení mé snahy.