Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 26.duben 22:51

Dá se transformovat a tím umožňuje více efektivní přenos elektrické energie vedením.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 26.duben 23:15

Dá se transformovat a tím umožňuje více efektivní přenos elektrické energie vedením.
Doplňuji:
Střídavý proud se používá kvůli snadnější výrobě v elektrárnách, dálkovému přenosu a v neposlední řadě kvůli snadnějšímu vypínání. Snížení přenosových ztrát se dosahuje především transformací elektrického napětí na vysoké napětí a nízký proud, čímž se snižují provozní ztráty vzniklé vlivem zahříváním elektrického vedení. Vyšší střídavé napětí přináší také pořizovací úspory na průřezech vodičů, tedy především na mědi, a následných lehčích nosných konstrukcích vedení i dalších zařízení. Transformace napětí se zařizují pomocí elektrických transformátorů napětí.

Výhody střídavého proudu.
Zásadní výhodou střídavého proudu je, ve srovnání se stejnosměrným proudem, jeho jednodušší průmyslová výroba a distribuce:

jednoduché (skokově přepínané) zvyšování a snižování napětí pomocí transformátorů.
vzhledem k tomu, že proud prochází nulou každou půlperiodu, vycházejí přístroje určené k vypínání (vypínače a stykače) a ochraně (pojistky, jističe a chrániče) silových obvodů střídavého proudu konstrukčně mnohem menší.
Generátory střídavého proudu, narozdíl od stejnosměrných dynam, nepoužívají komutátory (mechanické střídače), takže jsou jednodušší z hlediska výroby i údržby.
V oblasti distribuce se ale stejnosměrý proud výjimečně používá také, a sice pro masivní dálkové vedení 750 kV odlehlými a nepřístupnými oblastmi divočiny, kde je pak potřeba jen jediný vodič.

Nevýhody střídavého prouduHlavní nevýhodami střídavého proudu, ve srovnání se stejnosměrným, jsou­:

Složitější rekuperace (vracení energie do sítě) – tento problém je zmírněn nástupem pokročilé polovodičové techniky
nutnost synchronizovat generátory v celé síti,
nutnost vyvažovat nejen toky samotného činného výkonu, ale i jalového,
podstatný vliv rozložených liniových parametrů vedení, jako parazitní indukce a kapacita.