Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 20.prosinec 8:51

židovký svátek, který nastává v pátek podvečer a trvá až do sobotního večera, je zapovězena jakákoliv práce

Zdroj: http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/sabes

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 20.prosinec 16:50

židovký svátek, který nastává v pátek podvečer a trvá až do sobotního večera, je zapovězena jakákoliv práce
Doplňuji:
Šábes (odpočinout) je v judaismu sedmý den v týdnu, věnovaný odpočinku a upuštění od pracovní a všední činnosti. Šábes je nejdůležitější svátek judaismu, jehož dodržování je nařízeno přímo Desaterem.

Na jedné straně má šábes sloužit jako připomenutí stvoření světa, na druhé straně připomíná i období Izraele v egyptském otroctví. Tento svátek začíná každý pátek se západem slunce.

Třicet devět zakázaných prací je soubor činností, které je zakázáno provádět o šábesu a většině židovských svátků. Mezi zakázané práce patří např. zapalování ohně. Zákaz se netýká užívání ohně, pouze jeho zapálení nebo uhašení. Tento zákaz se týká i elektřiny, která je považována za druh ohně. Elektřinu je rovněž možné o šábesu používat, pouze spotřebiče nesmí být zapínány nebo vypínány. Tento zákaz se týká i používání automobilů, dále pak například vaření (pečení), přenášení věcí z prostoru do prostoru atd. Mimo práce je zmíněn výslovný zákaz cestování. Ohledně cestování je výraz „ať nikdo sedmého dne nevychází ze svého místa“ vykládán tak, že je možné cestovat v rámci svého města nebo své obce

http://krajane­.czu.cz/geogra­fie-nab/doku.php?id=ju­daismus-2.kruh-2009

Zdroj: http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/sabes