Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 24.červen 1:21

Pseudonym užívá někdo záměrně, je to nějaký autor-umělec, aby nemusel uvádět své pravé jméno (důvodů může být víc, ale na tom nějak nesejde). Prostě krycí jméno (popřípadě znak/značka), umělecké jméno a je svázané výhradně s tvůrcem.

Přezdívka může mít víc významů, takovou kterou si někdo zvolí – například nick(name) na internetu, v diskuzích – na nějakém účtu (třeba zde). V tomto smyslu docela podobné pseudonymu, ale dotyčný není žádný autor ani nic podobného, je to jen přezdívka, nějaké označení (kdežto pseudonym je jméno, falešné, ale jméno a souvisí s tvorbou nějakých děl). Vyvodíš vyloženě z toho slova = přezdívat, říkat si jinak. Nějak se označuje (nebo je označován), což nesouvisí s jeho jménem (pokud to není nějaká jeho zkomolenina atd.).
Častější význam přezdívky je, že je to takový „přídomek“ nebo jak to nazvat (není to nick na internetu). Takové označení dali tomu člověku zpravidla ostatní, nějak/něčím ho nazývají na základě nějaké jeho charakteristiky (nebo něčeho, co s ním souvisí). Říkají mu nějak jinak, než jaké je jeho jméno. Ať už dobrovolně nebo nedobrovolně.

Princip je stejný. Obojí je o tom, že se daná osoba označuje jiným slovem, než jak se jmenuje. Přezdívka/nickname – označení někoho, nějak jinak než jménem (nebo spolu s tím jménem), pseudonym – podspis/značka autora pod falešným jménem (nemusí to být vyloženě JEN podpis, ta osobnost pod tím může být všeobecně známá a označována).
Osobně bych rozdíl viděl takhle: Přezdívka = neoficiální jméno. Pseudonym = falešné jméno (záměrně používané autorem – což je důležité). Pseudonym je taky svým způsobem přezdívka – jen taková specifická (určená jen pro autory a na vlastní popud používaná jako falešné jméno).

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 24.červen 1:27

Pseudonym užívá někdo záměrně, je to nějaký autor-umělec, aby nemusel uvádět své pravé jméno (důvodů může být víc, ale na tom nějak nesejde). Prostě krycí jméno (popřípadě znak/značka), umělecké jméno a je svázané výhradně s tvůrcem. Rozhodně to nemusí být jen o tom, že autor chce vystupovat jako někdo jiný, aby utajij své jméno a totožnost. Klidně si zvolí nějaké jiné (falešné) jméno, protože jeho vlastní je třeba moc dlouhé, špatně vyslovitelné nebo se mu prostě nelíbí, tak si vybere takové, které je podle něj lepší, tedy umělecké jméno = což je taky pseudonym.

Přezdívka může mít víc významů, takovou kterou si někdo zvolí – například nick(name) na internetu, v diskuzích – na nějakém účtu (třeba zde). V tomto smyslu docela podobné pseudonymu, ale dotyčný není žádný autor ani nic podobného, je to jen přezdívka, nějaké označení (kdežto pseudonym je vyloženě jméno, sice falešné, ale jméno a souvisí s tvorbou nějakých děl). Vyvodíš vyloženě z toho slova = přezdívat, říkat si jinak. Nějak se označuje (nebo je druhými označován), co nesouvisí s jeho jménem (pokud to není nějaká jeho zkomolenina atd.).
Častější význam přezdívky je, že je to takový „přídomek“ nebo jak to nazvat (není to nick na internetu). Takové označení dali tomu člověku zpravidla ostatní, nějak/něčím ho nazývají na základě nějaké jeho charakteristiky (nebo něčeho, co s ním souvisí). Říkají mu nějak jinak, než jaké je jeho jméno.

Smysl je stejný. Obojí je o tom, že se daná osoba označuje jiným slovem, než jak se jmenuje. Přezdívka/nickname – označení někoho, nějak jinak než jeho vlastním jménem (nebo spolu s tím jménem), pseudonym – podspis/značka autora pod falešným jménem (nemusí to být vyloženě JEN podpis, ta osobnost pod tím může být všeobecně známá a označována).
Osobně bych rozdíl viděl takhle: Přezdívka = neoficiální jméno. Pseudonym = falešné jméno (záměrně používané autorem – což je důležité). Pseudonym je taky svým způsobem přezdívka – jen taková specifická (určená jen pro autory a na vlastní popud používaná jako falešné jméno).