Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 28.leden 22:56

Řekl bych, že to bude nějaké synonymum ke konzumní společnosti, konzumerismu (to už je snadnější k dohledání). Ve zkratce požitkářská společnost, primárně zaměřená na nakupování a hromadění zbytečností (popřípadě pak jejich vyhazování), všebecná spotřeba vysoce nad rámec základních (životních) potřeb. Nadbytek… což sice není vyloženě něco špatného, ale dají se na to vztáhnout pojmy jako: „rozežranost, obžerství/nes­třídmost, hedonismus, syllogomanie, …“ ono už to docela zahrnuje a vysvětluje ten pojem konzumerismus Jinak taky ekonomika založená na šílené poptávce a obří nabídce.
Vystihuje to situace, kdy se na jeden den zavřou obchody a lidi by se mohli zbláznit… nastává konec světa, lidi musí týden dopředu vykoupit obchody, nadělat si zásoby, aby ten jeden den přežili a něco jim náhodou nechybělo a neumřeli hlady. :D

Trochu se na toho dotýká i citát od Willa Smithe: „Příliš mnoho lidí utrácí peníze, které nevydělali za věci, které nepotřebují, aby udělali dojem na lidi, které nemají rádi.”

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 28.leden 23:02

Řekl bych, že to bude nějaké synonymum ke konzumní společnosti, konzumerismu (to už je snadnější k dohledání). Ve zkratce požitkářská společnost, primárně založená na nakupování a hromadění zbytečností (popřípadě pak jejich vyhazování), všebecná spotřeba vysoce nad rámec základních (životních) potřeb. Nadbytek… což sice není vyloženě něco špatného, ale dají se na to vztáhnout pojmy jako: „rozežranost, obžerství/nes­třídmost, hedonismus, syllogomanie, …“ ono už to docela zahrnuje a vysvětluje ten pojem konzumerismus. Jinak taky ekonomika založená na šílené poptávce (snad neomezené) a obří nabídce.
Vystihuje to situace, kdy se na jeden den zavřou obchody a lidi by se mohli zbláznit… nastává konec světa, lidi musí týden dopředu vykoupit obchody, nadělat si zásoby, aby ten jeden den přežili a něco jim náhodou nechybělo a neumřeli hlady. :D

Spotřební společnost by snad mohla narážet na takovou, která se zamřuje na spotřebitele – ekonomika všude i z politického hlediska, kde převažuje na d vším ostatním. Každý občan je zákazník a je třeba uspokojovat jeho potřeby, přání, marnotratnost a vůbec i všechny neřesti (mohlo by to být i kvůli tomu, že se bude zaměřovat čistě na zisk, ale nemusí tomu tak nezbytně být. Vyloženě se celá společnost zaměřuje na uspokojování potřeb a „lifské rozmazlenosti“, kterou staví nad vše ostatní. Prostě takový hedonismus, který ovládá celou společnost a netýká se to jen podniků, ale prostě i politika je tak vedena, školství, rodina,… celá společnost. Každý je zákazník, spotřebitel.

Trochu se na toho dotýká i citát od Willa Smithe: „Příliš mnoho lidí utrácí peníze, které nevydělali, za věci, které nepotřebují, aby udělali dojem na lidi, které nemají rádi.”