Avatar uživatele
Stříbrný

"Zvlněné" linecké, jak se tomu vyhnout?

Opakovaně se mi každé Vánoce stává, že se mi linecké "zvlní" > viz fotka http://img.janforman.com/… , když se trochu zadívate. Cukroví jako takové chutná výborně, ale přeci jen člověk jí i očima a vizuální podoba je důležitá. Netušíte, jak tomu zabránit, či kde dělám chybu? Peču klasicky na 170-180°C, zkoušela jsem několik receptů a pokaždé stejný výsledek. :-(

Díky za rady,
W.
Doplňuji:
Nene, sodu ani prášek do toho necpu.
Zrovna tyto jsem pekla podle receptu zde http://www.recepty.cz/… (akorát máslo jsem zaměnila za Heru), nikdo, kromě mě, s tím evidentně neměl problémy, tak opravdu nevím, co dělám špatně.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Tak tohle se mi ještě nikdy nestalo. A to dělám všechno jen od oka! Vycházím z předpisu 3 - 2 - 1. Mouka - tuk - cukr. Mám nějaký starodávný recept 300g hladké mouky, 200g másla, 100g moučkového cukru. 1 celé vejce a jeden žloutek. Ale stejně to přesně nedodržuji, jen se tím nějak podvědomě řídím...Těsto zpracovávám rychle, studenýma rukama a když nemusím, tak ani nenechám "rozlepkovávat" v lednici. Také nepodmoučuji při vyvalování, ale používám dvě fólie.
Jestli se ti tam příliš nerozpustil ten tuk...

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Stříbrný

Moc do toho nevidím, ale nemáš to těsto přepracované? Máti říká, že těsto na linecké je výjimka, hněte ho rukama a ono se má zamíchat jen tak, aby se spojilo, jak už z toho začíná ten tuk "vypadávat ven" a cítíš ho na prstech, tak už to je špatně.


Avatar uživatele
Stříbrný

Mám starý recept (snad po pra pra babičce) :40 dkg hl.nouky,25 dkg másla,14 dkg moučk.cukru,1 celé vejce,1 žloutek,citronová kůra.Zatím se vždy povedlo.


Avatar uživatele
Stříbrný

Dělala jsem už různé . Znám 30-20-10, různé drobné odchylky, jen se žloutky i s celým vajíčkem...na tom moc nesejde.
Zajímavé je, co říká cochee... A pak mne ještě napadá opačný extrém - promícháno málo, zůstávají místa s více tukem a může to takhle "bouřit", dělat bubliny :) Co si z toho vybereš, nevím :)


Avatar uživatele
Zlatý

tak to jsem ještě neviděla a fakt mi není 20cet.....
to vypadá jakoby byl v těstě prášek do pečiva nebo nějaká soda nebo co tam dáváš?????
Doplňuji:
ty suroviny by měly mít všechny stejnou teplotu
pokud dáš ztuhlý tuk z lednice ,tak se špatně zpracuje a mohlo by to být tím- ať přemýšlím jak přemýšlím nejde mi to na rozum ....


Avatar uživatele
Zlatý

V předpisu mi chybí aspoň jeden bílek a skutečně jsem na toprecepty našla podobný předpis s jedním celým vejcem:
http://www.toprecepty.cz/…
Sice už nepeču, ale určitě jsem nikdy nezadělávala linecké těsto jen se žloutky.


Avatar uživatele
Stříbrný

tak na strojní lis a srovnat..... Ale pokud to linecké dobře chutná,tak bych to neřešil. To,že to je rovný nebo křivý na chuti ani nepřidá ani neubere.


Avatar uživatele
Stříbrný

Hera je smněs oleje a vody, možná je jí tam v poslední době víc. Ačkoli dnes to už není jisté ani u toho másla..

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Stříbrný

WeeBear

Díky za každou radu, zkusím to podle vás ještě jednou, ale pokud se mi nepovede ani teď, tak jsem s lineckým asi skončila, ačkoli ho miluji. :(

Avatar uživatele
Zlatý

Damiana

Ještě mě napadlo - dávat do hodně vyhřáté trouby!
Taky držím palce:-)

Avatar uživatele
Zlatý

hanulka11

tak držím palce - pak dej vědět , jak to dopadlo

Avatar uživatele
Zlatý

hanulka11

Já tedy heru nedávám , používám máslo II - jinak je to stejný recept jako dělám , ani nenechávám těsto odpočívat a dělám hned a netuším tedy proč je máš takto nafouklé- i když těsto někdy nevyválím tak na tenko ,stejně se mi nenafoukne

Avatar uživatele
Zlatý

hanulka11

Nevím Sůwo- nedávám bílek

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.