Avatar uživatele
Bronzový

Znáte černý jeřáb, arónii?

Je to zdravé, ale dá se jíst i syrová, má zvláštní chuť?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Ano. Syrový se nedá jíst, je strašně trpký. Ale výborná je z něho šťáva nebo marmeláda (džem). Jak se sama zmiňujete, arónie obsahuje hodně minerálů a vitamínů.

Zpracovává se po prvním mrazíku.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Ano, znám, dělá se z něj šťáva nebo víno.Obsahuje mnoho bioaktivních látek. Provitaminy skupiny A, vitaminy B, E a vitamin C. Minerální složky zastupuje jód, kobalt, nikl, vanad, železo, měď a řada dalších. Plody jsou kyselkavé, ale velmi prospěšné zdraví.


Avatar uživatele
Pokročilý

Aronie (netuším, proč by se mělo psát dlouhé ó, ale možná z toho naši vědci udělali české slovo s čárkou) má mimo jiné významný protikrvácivý účinek, ale dráždí žaludek. Ne všechny druhy aronií jsou trpké, některé se dají jíst syrové docela dobře, ale musí být úplně zralé - naši aronii už několik let očešou špačci dřív než já (a pak nám za letu pokadí fialově omítku i chodník), ale zato v Praze na sídlišti dozrává každoročně krásná aronie a tu nečeše nikdo, jen já si utrhnu hrst bobulí do pusy pokaždé, když jdu kolem.
Vyzkoušela jsem míchaná povidla - pořádně uvařím bobule, aby byly co nejměkčí, umelu je a vrátím zpátky a pak k nim přidám stejné váhové množství švestek a uvařím povidla - klasicky, rozvařit s trochou skořice. Chcete-li spíš marmeládu, přidejte švestky k vařeným aroniím, rozvařte dle vlastní zkušenosti a pak umelte všechno najednou. Umleté oslaďte, okořeňte (např. do frgálů je dobré dát povidla nejen se skořicí, ale také s mletým hřebíčkem a troškou mletého badyánu čili hvězdičkového koření - s tím opatrně, voní opravdu silně. Je nedílnou součástí perníkového koření). Když jsou povidla dost hustá, stačí je horká nalít do sklenic a dobře utáhnout. Je-li v tom dost aronií, netřeba sterilizovat, aronie se nekazí.

Z aronie se dá také zavařit kompot, resp. uvařit a zavřít horký do sklenic - nezkazí se. Trpkost, resp. stahující pocit, zůstává vždycky. Někdo si na to zvykne, protože je to zdravé, někdo to má rád.
Výborný kompot je z oloupaných půlených hrušek, jejichž jamky po jadřincích naplníme dobře uvařenou aronií a připlácneme ve sklenici touto parádou na sklo - kolem dokola a až ostatní do středu - tohle je recept mé babičky, která ten kompot dělala z jeřabin. Mohli jsme se užrat a tohle je taky dobré. Vařená aronie se dá také smíchat s nakrájenými jablky a zavařit jako kompot, prostě přidat k ní vždycky něco s mírnou a sladkou chutí.
A do každé sklenice s kompotem dát před plněním asi tak 6-8 zrníček soli. Uvidíte, jak sůl vytáhne z ovoce cukr, a příště ho můžete dát méně.

Tak dobrou chuť a ať se vám to líbí.


Avatar uživatele
Registrovaný

Jojo, dneska jsem se pokusila vytvořit aróniový likér, doufám, že to za měsíc nebude plesnivé, ale naopak k pití - dělám to poprvé. Vrazila jsem do 2 kg aróniových bobulí 1 lt rumu a 1 kg cukru svařeného s 1 lt vody, k tomu několik druhů koření, tak jsem na to zvědavá - podle receptu by to za měsíc mělo být hotové...

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Bronzový

verka

Tak jsem zvědavá za měsíc na ten likér, dejte pak vědět.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 845
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.