Avatar uživatele
Zlatý

Zamýšleli jste se někdy nad tím, proč tak při pečení voní maso, cukroví apod.?

Co vůni způsobuje?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Voní aromatické látky, které vznikají takzvanou Maillardovou reakcí - chemickou reakcí mezi bílkovinami a cukry, jež obvykle probíhá až za teplot nad 100 stupňů Celsia. Maso jejím účinkem hnědne a zároveň se v něm tvoří spousta nových chemických sloučenin – v pečeném hovězím jich například chemici objevili asi šest set. Vonné látky vznikají ze stejných důvodů i při pečení cukroví, chleba a dalšího pečiva a vůbec při tepelném zpracování potravin.

Podle internetových stránek

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Protože se v nich teplem rozpínají plyny, případně se jiný složky na plyny mění (a pak utíkaj pórama, který pak jsou v hotovým pečivu), a všecko to utíká ven... navíc se teplem ty látky určitě nějak chemicky mění, takže se z nich ta vůně uvolňuje ještě víc? Tipla bych to na něco v tom smyslu...

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 860
Zlatý annas 765
Zlatý iceT 499
Zlatý marci1 490
Zlatý gecco 434
Zlatý briketka10 424
Zlatý quentos 411
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 352

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.