Avatar uživatele
Zlatý

Z jakých surovin a technologií se vyrábí granulát kyseliny citrónové, prodávající obchodní řetězce v pytlíku po 100g ?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Jsou dva způsoby fermentace. Stará klasická, tzv. povrchová a novější ale náročnější hlubinná fermentace ve sterilních fermentorech.
Jako surovina se používá melasa ze které se využívá zbytkový cukr po výrobě cukru ( nejlacinější surovina) nebo to může být čistá sacharóza, dextróza atp. Vždy je snaha používat ten nejlacinější cukr. Problémem ale je, že samotná fermentace je velice náročný biochemický proces a z některých cukrů jsou špatné výsledky ( výtěžnosti). Také záleží jak odolné a výkonné spóry této plísně se podaří v provozních laboratořích vypěstovat.

Princip spočívá v tom, že se z cukru ( melasy) připraví tzv. substrát který se potom naočkuje spórami plísně aspergilus niger ( největší umění je vypěstovat ten správný druh této plísně). Za sterilních a přísných klimatických podmínek začne tato plíseň na substrátu růst ( vytváří se mycelium) a tato plíseň při svém růstu přetváří cukr obsažený v substrátu na kyselinu citronovou.
Kvasný proces trvá podle druhu fermentace 8 - 20 dní. Výsledkem je znečištěný roztok kyseliny citronové o koncentraci cca 150 - 200g/l. Vyráběli jsme až 30 t kyseliny citronové denně, takže si snadno spočtete jaké množství substrátu při cca 10 % technologických ztrátách bylo třeba denně produkovat.
Pak stačila jedna penicilinová infekce ( místo aspergilus niger narostla plíseň penicilinu) a bylo po energeticky náročném produktu !!!!

Z oddělení fermentace se tento roztok předává do oddělení tzv "izolace" kde
se kyselina citronová izoluje z tohoto roztoku jako citran vápenatý a tento citran vápenatý se následně rozkládá kyselinou sírovou na sádru dihydrát a samotný roztok kyseliny citronové. Sádra se odfiltruje a vlastní filtrát putuje na tzv. čistící operace jako jsou sedimentace, filtrace, iontoměniče, zahušťování, krystalizace, odstřeďování, praní, sušení a nakonec balení již vykrystalizované a usušené kyseliny citronové monyhydrátu C6H8 O7 . H2O nebo kyseliny citronové bezvodé C6H8O7. Jaká kyselina vznikne, rozhoduje teplota při které je vedena krystalizace a hydratační teplota kyseliny citronové která je 36,6oC.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Stříbrný

Máš to na wiki. Fermentací sacharosy (řepného cukru) plísní Aspergillus niger.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 845
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.