Avatar uživatele
Registrovaný

Vepřový řízek.

Jak usmažím řízek v trojobalu aby nebylo maso tvrdé
a trojobal připálený? Stále se mi to nedaří souměrně
usmažit.Děkuji za rady.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Nevím přesně jak to paní dělá, že řízek od ní je vždy krásně měkký, ale určitě osmažený polotovar šoupne v kastrolu zakrytém poklicí na nějakou dobu do rozehřáté trouby. Řízky klade na jakousi skládací děrovanou ploténku.
Doplňuji:
Ještě chci doplnit, že drahá choť porce krájí nejméně centi "štíhlé" a jen mírně je naklepává. Stejně šnicklíky dělávala o moji máti, přičemž zbytek strouhanky a vajíčka, který na závěr vždycky smažila nazývala slůvkem "škrabák". Měli jsme ho rádi a jen se po něm jen zaprášilo.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Můžeš na pánvi či ve fritéze. Záleží nejen na smažení, ale i na tom, jak je maso správně nakrájené, vhodně naklepané, jak je staré a podobně. Řízky ale přece nejsou žádná věda. Při troše cviku to jistě zvládneš. A chybami se člověk učí.


Avatar uživatele
Bronzový

Já když dělám řízek, nechám si nejdřív delší dobu nahřát olej a potom na mírným ohni řízky smažím :-)
Doplňuji:
Dráp mě navedl na myšlenku.

Když klepete maso, neneklepejte je aby bylo skoro tenký jako podešev, maso pak bude tuhý, klepat s citem :-)


Avatar uživatele
Zlatý

Nepíšeš z jaké druhu masa je děláš.Pokud z krkovice,není to tak velký problém.Po obalení,pomalu smažit.Krkovice je šťavnatá,tak bude i řízek měkký.U kýty je to trochu jiné.Jestli budou řízky v neděli,kýtu je třeba koupit nejpozději v pátek ráno,lépe ve čtvrtek.Nakrájej rozlož na tác,přikryj a dej do lednice."Šťávu",která z masa vyteče pravidelně vylévej.To co vyléváš,je kyselina mléčná,a tím,že se jí maso zbaví zraje a je křehčí a potom i chutnější.Někdy to tak dělám to tak i s krkovicí.V neděli stačí maso osušit papírovou utěrkou,naklepat,atd.Pomalu smažit,nebo lépe pokropit rozpuštěným sádlem a dát na plech do trouby vyhřáté na cca 180-200°C.I tam chtějí otočit.Je to lepší,kůrku mají také a zbytečně nenasáknou,jako při smažení.Ještě dodám.Při nákupu kýty nikdy nekoupím tu "krásnou",čerstvou světlou.Lepší je tmavší,zraje kratší dobu.


Avatar uživatele
Stříbrný

Platí to co píší ostatní tj.kvalitní maso,síla plátku a citlivě naklepat.Já obaluju v čerstvé strouhance z čerstvých housek.Ty proženu mikrovlnkou,nechám vystydnou,zachvilku jsou tvrdý jak štolverk a strouhám.Řízek smažím zásadně na pánvi a na sádle. Rozpálím sádlo,to zkouším vhozením kousku strouhanky a když strouhanka začne šveholit tak vložím řízky a ztlumím plyn.POZOR:a teď pěkně pomalu smažit.S tím se musíte mazlit jako s milenkou protože jinak práce kvapná ...atd.
Znám lidi co to dělají pod pokličkou a nebo v troubě ale s tím nemám zkušenost.


Avatar uživatele
Registrovaný

Řízky úplně jinak

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Vepřové řízky, strouhanka, vejce - dle počtu řízků, sůl, pepř, 1 bujon, 1/2l vody, olej, 1/4 másla (=půlka velké kostky)

POSTUP PŘÍPRAVY

Vepřové řízky mírně osolíme, trošku opepříme a pokládáme do strouhanky, ve které je naklepeme tak, abychom do nich "vbouchali" co nejvíc strouhanky. (Je lepší si řízky nejdřív trochu předklepat).

Až není vidět maso, ale celý řízek je pokrytý strouhankou, obalíme v rozšlehaném vajíčku a osmažíme na oleji.

Mezitím necháme svařit 1 kostku bujonu s 1/4 kostkou másla a 1/2 litrem vody. Osmažené řízky naskládáme do pekáčku a přelijeme vývarem z bujonu. Celé dáme zapéct do trouby, až se vývar zredukuje a nasákne do řízků. Uvidíte, že něco tak dobrého jste dlouho nejedli.....
Výborné s bramborovou kaší...


Avatar uživatele
Zlatý

No já mám zas obrácený problém - jak udělat tuhý řízek (nepřipálený).
Prostě když je správně tuhý, obře okořeněný, tak se potom jan tak vruce (ne z talíře) dobře přikusuje třeba u telky místo brambůrek


Avatar uživatele
Bronzový

Plátek v.kýty, pečeně a nebo nejlépe z krkovičky překryjeme smršťovací folií a naklepeme.Poté osolíme, někdo rovnou citronuje a obalíme v poctivém trojobalu. Jako správní Češi (bez urážky kohokoliv jiného) smažíme na sádle s přidáním pruhů syrové mrkve. Sádla musí být dostatečné množství aby řízek byl zpola potopen. Jinak Dudu s troubou velmi dobrá připomínka.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 844
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.