Avatar uživatele

Utopence . Myslite , ze bych je zvladla i JA ? :-) A jak dlouho se pak musi odlezet ? Jestli 2 tydny , tak to ani ..

recept nepiste , protoze bych to stejne nevydrzela. :-( Z obchodu mi nechutnaji. A ev. prosim o recept pro me : To znamena : levou rukou pridrzet spekacek ..... :-) -iv-
Doplňuji:
Tak zacinam dobre , Tome ! Prilohy uz mam. :-)

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Základ jsou buřty a cibule. Špekáčky by měly být ze zvířecího masa, ne z mletých kůží nastavených moukou. Počítej na dva buřty jednu cibuli. Buřty nařízni tak do polovičky, aby lák mohl dovnitř, cibuli nakrájej na kolečka. Celé to smíchej a nacpi do sklenic(e). Zalej lákem.

Základní lák je:
1 díl octa
1 díl oleje
1 díl plnotučné hořčice
1 díl worčestru
1 díl kečupu
2 díly vody
sůl pepř, čili, sladká paprika podle chuti a fantazie, krátce svařit a zalít obsah sklenice. Uležet stačí i krátce.

Tohle je základ, samozřejmě vylepšování je možné, dá se říct, že co rodina to jiní utopenci :)

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Bez problémů.

1/2 kg špekáčku 1/2 l octa 2 l vody bobkový list nové koření celý pepř 2 lžíce soli cibuli česnek červenou papriku feferonka pro odvážné,která přidá na pikantnosti

Postup:
Uvaříme vodu s octem a necháme vychladnout.
Nakrájíme špekáčky na kolečka a prokládáme s cibulí, česnekem a paprikou (nebo přidáme feferonku) dle chuti.
Mezi to sypnem bobkový list a nové koření a prosolujeme.
Ve sklenici necháme asi týden uležet v lednici a pak si necháme chutnat.
A jako přílohu doporučuji sklenici oblíbeného piva a černý chleba.

Doplňuji:
Přílohy jsou důležitý.Ostatní,už je brnkačka. :))


Avatar uživatele
Zlatý

15 ks naložená feferonka,1 balíček kysané zelí1,5 kg cibule 1 sklenice sterilovaná kapie,15 ks párek(libový)nebo špekáček.

NÁLEV
1 balíček deko,2 ks bobkový list,3 lžíce cukr,1 lžička vegeta,7 kuliček nové koření,0,5 l ocet,10 kuliček celý černý pepř1,5 l voda.

Nejdříve si připravíme nálev. Vodu s octem, kořením a cukrem svaříme a necháme 5 minut vařit na mírném ohni. Nálev necháme vychladit. Pětilitrovou sklenici z okurek omyjeme. Zelí si otevřeme.

Mezitím si oloupeme cibule a nakrájíme na tenká kolečka. Klidně můžeme použít i kuchyňského robota. Všechny párky nebo špekáčky oloupeme a podélně v nich v polovině nařízneme otvor. Otvor otevřeme a naplníme kolečky cibule.

Dno sklenice pokryjeme cibulí a přidáme trochu kysaného zelí. Pak na něj rozložíme 3 naplněné párky nebo špekáčky. Mám vyzkoušené, že se vejdou 3-4, takže se musí trochu zmáčknout, ale ne roztrhnout. Na párky nebo špekáčky dáme opět vrstvu cibule, zelí a taky přidáme kapii. Opět dáme vrstvu párků nebo špekáčků, cibule, zelí a papriky. Pokračujeme do vyčerpání párků nebo špekáčků. Poslední vrstvou je cibule se zelím a paprikou.

Vychladlý nálev scedíme a zalijeme jím připravenou sklenici. Necháme obsah sklenice sednout, a pak do ní dolijeme zase část nálevu, aby bylo vše pečlivě ponořené. Zbytek nálevu můžeme použít nebo skladovat.

Utopenci potřebují aspoň týden, aby byli správně uleželí. Po třech dnech se už ale dají jíst taky, ale není to ono. Kdo chce, může jednotlivé vrstvy prokládat feferonkami. Budou pikantnější.


Avatar uživatele
Pokročilý

Když to nevydržíš čekat, tak si udělej rychlovku - gothaj nakrájej na tenké nudličky, opepři, přidej nakrájenou cibuli, ocet, lžičku oleje,nakrájej k tomu ještě naloženou feferonku, promýchej a přeji ti dobrou chuť :-)


Avatar uživatele
Bronzový

Pokud to chceš urychlit, zalévej horkým nálevem. "Dvoutýdenní" chuť budeš mít už druhý den.

Zdroj: osobní zkušenost


Avatar uživatele
Zlatý

rozhodnutí udělat domácí utopence je ovlivněno několika faktory:

- skutešně to chci?
- chce to i okolí?

po aspoň jedné kladné odpovědi pokračujeme:
mám na to nářadí?, t. j.:

nůž, prkýnko, hrnec (dle množstí utopenců od dcl (=1 utopenec) a přiměřeně poměr počet utopenců/nádoba), a hlavně - nádobu na hotový produkt (sklenici, hliňák a pod.), lékárničku a telefonní číslo na rychlou zdravotníckou pomoc (155?, 112), nejlepší přítelkyni, tchyni a pod.

suroviny:

dle receptu:

jeden dám do placu:

potřebujeme:
špekáčky (od výrobce, který je dělá z masa, nikoliv ze sóje, éček a jiných podobností)
eidam (tvrdý, stačí 30%)
čaba,ku (nebo jinou pikantní klobásu)
cibuli (nakrájenou na kolečka)
feferonku (chilli papriku, dle chuti)
koření
sůl
ocet
vodu
hořčičné sémě
česnek
cukr
olej (ano, i olivovej je fajn)

dle chuti:
nové koření, bobkový list, nové koření

postup:

lák:

vodu osolíme, opepříme, osladíme, dáme ohřát tak, aby se vše rozpustilo.
přidáme ocet (už ne na sporáku!), a ochutnávame, dokud nám to nechutná - přiměřeně slané, sladké, kyselé, ostré (tady bacha, přibude ještě feferonnka!) a ostatní výše zmíněné ingredience, fantazii se meze nekladou (ověřeno: švestková povidla nejsou doporučovány!)

tak, zálivku máme.

špekáčky:

příprava:

eidam (nebo jiný dobrý dvrdý sýr) nakrájíme na plátky 2x30x30 mm (takové malé plátky)
čabajku nakrájíne na tenké kolečka
špekáčky prořízneme tak, aby měli 2 díry skrz v uhlu cca 90°(oki, 80 - 100°) napříč.

postup:

do jedné díry ve špekáčku dáme naskrz připravené sýrové plátky, ze stran kolmých natlačíme kolečka čabajky.
Uložíme do nádoby, v níž míníme nechat utopence zrát, a to nasledovně:
1 vrstva preparovaných špekáčků (natlaačená těsně na sebe), 1 vrstva cibule (plátků cibule, nikoliv v síle špekáčků, 1 měsíček česneku, ob vrstvu třeba fefeonku).

opakujeme dokud máme špekáčky, cibule, co zůstane, může jít navrch, česnek a feferonka raději už ne.

zalijeme vychlazeným lákem.

zakryjeme talířkem, víčkem (ne vzduchotěsně!) a svěříme vše přírodě za okenním parapetem nebo postavíme někde na skříň.

na sklenici nakreslíme 5 čárek rtěnkou. tyto čáry budeme (po jedné) denně ve stejný čas stírat.
Když zistíme, že na sklenici již čárka není, můžeme zasednout ke stolu (s připraveným chlebem a třeba i pívem nebo čtvrtkou vína) a chválit se, jak se nám utopenci povedli.

Dobrou chuť.


Avatar uživatele
Zlatý

Super otázka, super nápad, báječné recepty tady... Takže až k večeru pojedu do Globusu, určitě přikoupím špekáčky a hned večer je naložím!
Díky a palečky všem :-)


Avatar uživatele
Stříbrný

Naložené utopence nakrojit, osolit opepřit vložit řez cibule, kousek feferonky, okurky. Velkou špetku nastrouhaného křenu, zastříknout octovým nálevem.Připravit si pivo na zapití. Chleba na zakousnutí.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele

anonym

Arygnoc , pred okolim to chci skutecne utajit !!!! :-)) -iv-

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 844
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.