Avatar uživatele
Nikikalu

tvaroh-soda-sýr

Smíchá-li se trvaroh, lž sody bic. vznikne konzistence tav. sýru. Jakou reakcí?
Doplňuji:
Není konzumace sody bic. nežádoucí?(Nebo se přemění v něco jiného?)

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, Drap, Nicozjb, jamilen před 4069 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Princip výroby tavení sýrů pomocích tavicích! solí je rozložení kaseinu a emulgace tuků ve vstupní surovině ( což je nastrouhaný tvrdý sýr). Takže trochu málo tuku ve tvarohu je a kasein tam také bude. Zmícháním s jedlou sodou ( hydrouhličitanem sodným) vznikne něco co je podobné tavenému sýru. Pokud vám to chutná nic proti tomu. Běžná praxe při výrobě tavených sýrů je dochucování. Je možné přidat přidat máslo, sůl, koření a pod. podle gusta.
Jernom nevím jestli se to vyplatí.
Při běžném průmyslovém tavení se dnes používájí fosfátové tavicí sole místo dříve zdravějších používaných citrátových. Mimochodem fosfáty se používaly i při výrobě pracích prášků, takže ta bicarbona na tom bude o něco lépe i když se s ní dříve také pralo.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Lucijej

Já to řeknu dost laicky.
Přece tyto sýry už to mají v názvu – tavené sýry – vyrábějí se tavením pomocí tavných solí, které v domácím použití nahradí jedlá soda (hydrogenuhličitan sodný).

Ten problém…
Sýry jsou bohatým zdrojem vápníku, které jsou pro organismus snadno využitelné. Jenže v případě tavených sýrů se právě vápník naváže na tu tavnou sůl / sodu a tím se stává pro organismus nevyužitelný.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Jaká reakce nevím, to ti spíše popíše Mosoj. Ale sýr je z toho chuťově opravdu vynikající.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
iceT

Soda bicarbona se používá nouzově při přejezení nebo pálení žáhy,ale neměla by se konzumovat pravidelně.Když si vezmeš jakou chemii denně konzumuješ v kupovaných potravinách…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Damiana

mosoj: Dá se někde ta citrátová sůl sehnat nebo je to jen průmyslová záležitost?

před 4068 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek