Avatar uživatele
Pokročilý

tvaroh-soda-sýr

Smíchá-li se trvaroh, lž sody bic. vznikne konzistence tav. sýru. Jakou reakcí?
Doplňuji:
Není konzumace sody bic. nežádoucí?(Nebo se přemění v něco jiného?)

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Princip výroby tavení sýrů pomocích tavicích! solí je rozložení kaseinu a emulgace tuků ve vstupní surovině ( což je nastrouhaný tvrdý sýr). Takže trochu málo tuku ve tvarohu je a kasein tam také bude. Zmícháním s jedlou sodou ( hydrouhličitanem sodným) vznikne něco co je podobné tavenému sýru. Pokud vám to chutná nic proti tomu. Běžná praxe při výrobě tavených sýrů je dochucování. Je možné přidat přidat máslo, sůl, koření a pod. podle gusta.
Jernom nevím jestli se to vyplatí.
Při běžném průmyslovém tavení se dnes používájí fosfátové tavicí sole místo dříve zdravějších používaných citrátových. Mimochodem fosfáty se používaly i při výrobě pracích prášků, takže ta bicarbona na tom bude o něco lépe i když se s ní dříve také pralo.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Já to řeknu dost laicky.
Přece tyto sýry už to mají v názvu - tavené sýry - vyrábějí se tavením pomocí tavných solí, které v domácím použití nahradí jedlá soda (hydrogenuhličitan sodný).

Ten problém....
Sýry jsou bohatým zdrojem vápníku, které jsou pro organismus snadno využitelné. Jenže v případě tavených sýrů se právě vápník naváže na tu tavnou sůl / sodu a tím se stává pro organismus nevyužitelný.


Avatar uživatele
Zlatý

Jaká reakce nevím, to ti spíše popíše Mosoj. Ale sýr je z toho chuťově opravdu vynikající.


Avatar uživatele
Zlatý

Soda bicarbona se používá nouzově při přejezení nebo pálení žáhy,ale neměla by se konzumovat pravidelně.Když si vezmeš jakou chemii denně konzumuješ v kupovaných potravinách....

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

Damiana

mosoj: Dá se někde ta citrátová sůl sehnat nebo je to jen průmyslová záležitost?

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 844
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.