Avatar uživatele
Pokročilý

Svíčková na smetaně... z Albert magazínu...

Prosím, budu vařit poprvé svíčkovou, a chtěla bych poradit jestli je tendle recept reálný. Popřípadě jestli máte zkušenost, je to z albert magazín.
Doplňuji:
A todle není klasická svíčková?:-/ já myslela že jo... tak nedali by jste mi recept, kde je to vysvětlené fakt pro blbce?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Tak skoro přesně tenhle recept také občas dělám, je to rychlovka a je to dobré. Ale klasické svíčkové se to nevyrovná, to ti garantuji. Bude ti pořád připadat, že tam něco chybí - zvlášť, když ji připravuješ poprvé. No chybí - ta "naučená" chuť hovězího masa!

V tomhle receptu mi ale tuze přebývá anglická slanina (je tam už špek), která chuť posune také úplně jinam - je přece uzená. A chybí tam lžíce české plnotučné hořčice. Karamel je třešnička, zvládneš ho ale rovnou při základním restování zeleniny (tu jen trochu zasypeš cukrem, zasmažíš a hotovo).
Tenhle recept klidně zkus, ale doporučuji ti troufnout si i na klasiku. :-)
Doplňuji:
Tahle, co ti posílám, podle mne nemá chybu. Konečná chuť ale záleží jen na tobě a častém ochutnávání. Je to sice piplačka, ale časem ji jistě zvládneš levou zadní. Každá rodina má tu svou chuť - někdo ji dělá víc slanou, jiný hodně sladkou.
http://www.apetitonline.cz/…

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

našla jsem ten recept
.http://www.albert.cz/…
v pohodě pro začínající kuchařku - klidně ji tak uvař- a také někdy dělám z krůtího je to rychlé a dobré

po letech praxe ji vylepšíš třeba karamelem z cukru
já osobně ji dělám v troubě

ale uvař ji tak jak sis vybrala
Doplňuji:
taky bych nedala anglickou stačí kousek špeku na zavonění, ale časem to vychytáš přesně jak píše Damiána
nikdo učený z nebe nespadl a dej vědět jak chutnalo :D:D


Avatar uživatele
Bronzový

takže pro začátečníka - špalíček masa řekněme kilo- hovězí zadní nebo vepřová kýtacož je levnější a stejně dobré.Do toho hovězího se doporučuje strčit kousek slaniny- to se vezme nůž,zapíchne se do prostředku špalíčku a do toho,řekněme tunelu, se nacpe nudlička slaniny.Pár kousků slaniny pak do zeleninového základu viz dále.Do vepřového se slanina nedává.Nastrouhá se mrkev - půl kila,trochu petržele,ta být nemusí a celer - taky půl kila,ale může být o trochu více,protože ten dělá chuť svíčkové.To se hodí ho hrnce,ve kterém se trochu osmažila cibule - na tu norma není. V nějakém jiném hrnci se svaří celý pepř,nové koření a bobkový list.Přiměřeně vody a minimálně půl hodiny vařit. Tenhle vývar se nalije na tu zeleninu a ponoří se tam ono masínko a přidá sůl.Mělo by být potopené a nechá se alespoň přes noc v chladu.Druhý den se to vezme a maso se nechá okapat a opraží se ze všech stran na trochu olej. Celé se dá zpět do nálevu se zeleninou a vaří,vaří a vaří. Hovězí 2,-3 hodiny,vepřové cca 1,5. a podléváme.Měkké je,když jde bez problému zmáčknou a nebo,lépe - kousek odříznout a ochutnat.Pak maso vyjmeme a vývar necháme vychladnout ,tak na 50% a rozmixujeme.V hospodách se to jen pasíruje a to nejlepší se vyhodí. Já mixuji,protože se mi to tím zahustí a zeleninový základ mi zůstane.Trochu rozředíme,dáme vařit a přidáme 0,5 l smetany, ve které rozmícháme trochu hladké mouky.Já to tedy nemíchám,ale také mixuji.
No a je to skoro hotové.Dosolíme,přidáme pár kapek citrónu,cukr,třeba i mleté nové koření a možná i polévkové koření.To už záleží na chuti kuchařky a záměru.
Od všech přísad postupně trochu a ochutnávat a ochutnávat.A když se něco přežene,tak se to dá naředit.
A ještě něco z historie - v dobách řemeslníků, říká se že u ševců,když bylo hodně práce a bylo potřeba dělat dlouho do noci,mistrová měla zpravidla pro tovaryše zajistit večeři.Tehdy to byl zpravidla kus masa vařený na různý způsob,který se pak jedl večer "při svíčkách".Taqk praví knihy.Já to ale nezažil.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

hanulka11

každý máme svůj vyzkoušený recept někdo i rodinný zde se podívej takto se vaří svíčková - http://www.novinky.cz/…

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 757
Zlatý iceT 494
Zlatý marci1 480
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.