Avatar uživatele
Registrovaný

Stává se, že při otevření láhve silně podchlazené limonády dojde k postupnému zamrznutí nápoje. Zajímalo by mě proč?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Bronzový

Protože skupenství je závislé na tlaku a při otevření se tlak v kapalině prudce sníží.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Tak to jste se dotkl jedné z nejsložitějších oblastí fyziky tzv. termodynamiky.

Jednoduše řečeno dochází k expanzi plynu, který vykonává jistou práci a spotřebovává k tomu teplo. (V lahvi je přetlak a otevřením lahve dojde k prudkému snížení tlaku - expanzi.)
Tohoto principu se mimo jiné využívá v chladničkách (mrazničkách) s kompresorem
Následkem toho dojde k ochlazení nápoje. Pokud toto následné ochlazení přesáhne bod tuhnutí kapaliny kapalina ztuhne ( zmrzne).

Naopak při stlačování plynu dochází k zahřívání. Taktéž si můžete ověřit v chladničce. Na zadní straně má chladič, kde dochází k ochlazování stlačovaného plynu který se při tom ohřívá.
V mrazicím boxu zase dochází k expanzi a plyn
se ochlazuje a "chladí".

Jedná se ale o složité fyzikální děje.
Viz: http://cs.wikipedia.org/…
Doplňuji:
Pokud se jedná o silně přechlazenou vodu má pravdu mathes !! V tom případě otevření lahve znamená iniciaci pro okamžitou krystalizaci.


Avatar uživatele
Pokročilý

K tomu, aby došlo k fázovému přechodu, nestačí jen dosáhnout vhodné teploty a tlaku. V případě přechodu od kapalného k pevnému skupenství je až do určité teploty nutná přítomost nukleačních center, případně jiné poruchy. V případě vody je možné bez zamrznutí při normálním tlaku dosáhnout teploty až -42°C. Pak ovšem snačí jen velmi malá změna prostředí - otevřít láhev nebo do ní třeba cvrnknout a dojde k takřka okamžité přeměně celého objemu (také je vhodné pro toto využít velmi čístou detsilovanou vodu).

Takže shrnuto: Voda, ačkoliv je pod podem tuhnutí, nezmrzen, protože k tomu nemá všechny odpovídající podmínky

Další detaily hledejte pod termínem "podchlazení" nebo "supercooling".

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Věda

Zlatý annas 2729
Zlatý quentos 1319
Zlatý mosoj 1304
Zlatý Drap 957
Zlatý hanulka11 627
Zlatý led 603
Zlatý gecco 589
Zlatý marci1 535
Zlatý arygnoc 507
Zlatý Lamalam 479

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.