Avatar uživatele
Bronzový

Slyšela jsem v nějakém pořadu, že brambory jsou nezdravé a způsobují spoustu zdravotních potíží.Víte o tom něco?

Doplňuji:
Bylo to v pořadu Pod pokličkou na čt1

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Ale jó, pro nemocné mohou být nedoporučovány, ale jinak rozhodně ne!
Taky jsem cosi četl:
"Mezi makrobiotiky a mnohými dietology jsou známé jejich negativní účinky - dopomáhají k cukrovce, narušují činnost ledvin, jsou mírně jedovaté a při jejich trávení vznikají jedy zvané butiláty, které otupují (zpomalují) mysl"

Zdroj: http://www.ekozahrady.com/bram bory_netradicne.htm

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Stříbrný

Brambory?! Dyť je to zdravá zelenina! Možná to byl v souvislosti s nějakou úpravou - třeba z ohně, ale normálně to snad nikdo nemohl tvrdit.

Ale to by se dalo říct o každé potravině! Každá má plusy a mínusy - není nad pestrou a bohatou stravu. Nedoporučuje se jíst pořád jedno a to samé. Když to někdo jí, tak má pak problém no.


Avatar uživatele
Bronzový

Ano, myslím, že brambory jsou nezdravé, protože obsahují škrob... podobně jako je nezdravé ovoce, které obsahuje vitamín C... a dýchání vzduchu je vlastně taky nezdravé...


Avatar uživatele
Zlatý

Takové informace jsou na nic.Čas od času se objeví zpráva,že Něco,je jedno co, je vlastně metla lidstva,spousta odborníků se trumfuje ve výpočtech záporných účinků na lidský organizmus a bláblá.
Takové mléko,například,je smrtelně jedovaté,člověk jej vlastně "neumí" apod.
Je vlastně malý zázrak,že můžu psát tenhle canc.Správně bych měl ležet v truhle,pěkně ztuhle.


Avatar uživatele
Zlatý

Redaktoři publicistických pořadů a novináři podobnými objevy zvyšují poutavost svých pořadů, hlavně v době prázdnin, čili o tak zvané okurkové sezoně. Jako součást bohapusté demagogie /která je mimochodem horší než lež/, vytrhnout cokoliv ze souvislosti a těmito polopravdami pak straší diváky nebo posluchače. Pravdou je, že řada potravin obsahuje životu nebezpečné látky - např. prudce jedovaté jsou ve velkém množství nejen brambory, ale také jedlé houby atd. Také kupř. obyčejná mrkev může usmrtit kojence, ale jen pokud by jí zaráz zkonsumoval dva a více kilogramů. Takže při čtení podobných zpráv buďte v klidu a vězte, že i alkohol v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství.


Avatar uživatele
Bronzový

Ano brambory obsahují jedovaté látky a ohrožují každého člověka. Ti pánové tyto informace myslí vážně a o těchto jedech v potravinách diskutují a pořádají simpozia a vědecké konfernce. Novinář potřebuje senzaci a to že jedovaté brambory jsou senzace je fakt. Obzvlášť když ten novinář již nedodá to co vědí všichni účastnící vědeckých dikusí a simpozii a konferencí. Aby se člověk tímto jedem jen přiotrávil musel by každý den sníst dva metráky brambor a po měsíci by se naněm začala otrava projevovat. Jinak jsou tyto jedy z těla zcela jednoduše a běžně odplavovány. Stejmě je to i s jedlími houbymi (podotýkám s jedlími)které obsahují stopové množství jedovatých látek. Tímto cejchem jedovatosti se dají označit všechny potraviny. A pokud jste nemocný, tak každý lék obsahuje určité množstvé jedu a v mnohem větší koncentraci, než v oněch zatracovaných potravinách, a pomáhají.


Avatar uživatele

BRAMBORY
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > BRAMBORY
KLADY

•užitečný zdroj vitaminu C
•obsahují škrob a vlákninu
•dobry zdroj draslíku
ZÁPORY

•zelené a naklíčené brambory mohou být jedovaté

KONCENTRACE ŽIVIN VE SLUPCE
Nejlepším zdrojem vlákniny a živin uložených v bramborách je slupka. Zleva ve směru hodinových ručiček jsou odrůdy: Jersey Royal, King Edward, Romano a Maris Piper.

Lidé si myslí, že po bramborách se tloustne, ale to není pravda. Pravým viníkem přibývání na váze je tuk, na kterém se brambory připravují nebo který se servíruje na stůl ve formě másla nebo smetany. Lidé, kteří se snaží zhubnout nebo zůstat štíhlí, by se měli vyhýbat smaženým bramborám a raději zvolit vařené nebo pečené brambory.
Brambory obsahují velké množství sacharidů, bílkoviny a vlákninu. Dodávají nám také významné množství vitaminu C a draslíku, které organismus potřebuje.
Obsah vitaminu C začíná klesat skoro okamžitě po sklizni, proto brambory čerstvě vykopané ze země obsahují nejvíc vitaminu C. Při smažení nebo pečení se tento ve vodě rozpustný vitamin nejlépe uchovává - ačkoliv smažením se zvyšuje kalorická hodnota brambor. (Při opékání se obvykle používá méně tuku než při smažení.) Při vaření se vitamin C ztrácí, protože se rozpouští ve vodě, ve které se brambory vaří, a rozmačkané brambory obsahují vitaminu C nejméně. Ke ztrátám vitaminu C dochází také na povrchu, jsou-li brambory vystaveny vzduchu, proto čím drobněji se brambory nakrájí, tím nižší bude obsah vitaminu C.
Bramborové lupínky bývají řazeny do kategorie "nezdravá strava" a pravda je, že mají vysokou kalorickou hodnotu, ale
zároveň obsahují poměrně 'velké množství draslíku a dost vitaminu C. Průměrná porce 35g lupínků obsahuje o něco méně než čtvrtinu doporučené denní dávky vitaminu C. Většina lupínků se vyrábí z nakrájených brambor a smaží se na rostlinných olejích. Obvykle obsahují velké množství soli, protože jsou v ní obaleny nebo se solí posypávají, ale na trhu jsou i speciální druhy s nízkým obsahem soli. Protože jsou pokrájeny tak, že mají velkou plochu, absorbují tuk asi v jedné třetině své váhy. Obsah nasycených tuku záleží na druhu omastku, který byl ke smažení použit. Lupínky smažené na živočišných tucích obsahují hodně nasycených tuku, brambůrky připravené na rostlinném oleji nebo hydrogenovaných rostlinných olejích mají nízký obsah nasyceného tuku.

Řádně upravené lupínky jsou nejen vynikající lahůdkou, zároveň mají vysokou výživnou hodnotu. Nicméně obsahují velké množství tuku, často nasycených. Příprava lupínku na rostlinném oleji místo na živočišných tucích sníží obsah nasycených tuku. Podle váhy lupínky nakrájené na tenké plátky obsahují víc tuku než tlustě nakrájené. Mražené brambůrky absorbují tuk snadněji, doma nakrájené a v troubě pečené mají ve srovnání s hluboce mraženými pomfritky relativně nižší obsah tuku. Domácí lupínky obsahují asi 5 procent, obyčejné 10 procent a tence nakrájené 20 procent tuku. Obsah tuku můžete při výrobě pomfritu doma snížit, když je po osmažení vysušíte absorpčním kuchyňským papírem.
Zelené a naklíčené brambory obsahují alkaloidy zvané chakonin a solanin, nadměrné množství těchto alkaloidu muže být prudce jedovaté. Každý brambor se zelenými skvrnkami by se měl vyhodit. Dokonce i když sníte jen malé množství, muže solanin u citlivých jedincu vyvolávat migrény nebo otupělost.

Zdroj: http://zdrava-vyziva.abecedazd ravi.cz/brambory

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 845
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.