Avatar uživatele
Zlatý

Šlo by šlo z mléka vyrobit máslo a tvaroh?

Mléko je v krabích koupené v Lidlu.
Doplňuji:
Mléko má 1,5 % tuku

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

jistě tvaroh jsem kdysi dělávala, když mi mléko zkyslo, ale to nebylo ještě pasterizované a bylo tučné . Záleží jaké máte jestli je s malým množstvým tuku nebo tučné. Zkysané mléko jsem nalila na cedník do kterého jsem dala utěrku a nechala jsem do druhého dne vykapat .Pak jsem v utěrce vyždímala . V utěrce zůstal tvaroh. Máslo jsem tedy se přiznám nikdy nedělala, ale myslím,že je k tomu potřeba tučnější mléko. Jistě někdo své zkušenosti s tím napíše.

Ten tvaroh nebude kvalitní, můžete z něj vyrobit budapešťskou pomazánku na chleba.
Doplňuji:
Ještě doplním, že pokud mléko z krabice, které je zkyslé otevřu -má nepříjemnou hořkou chuť. Asi bych z něj nic nevyráběla.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele

Krabicove mleko je odstredene,nema kvalitu a hustotu.Tak ze,maslo asi ne,no a z tvarohu mozna tak kysela brecka.


Avatar uživatele
Bronzový

Z krabicového mléka nic neuděláš. Když se zkazí, tak zhořkne, nezkysne. Musel bys mít mléko přímo od krávy - od chovatele.


Avatar uživatele
Zlatý

Chutné máslo a tvaroh by se určitě dal vyrobit z mléka prodávaného v nedávno zprovozněných "mlékomatech", ovšem chtělo by to udělat kalkulaci. Manželka občas kupuje domácí tvaroh od majitelů malých farem a ten je vynikající. Pokud jde však o pravé tradičně vyrobené domácí máslo, tak si nejsem jist zdali by každého nadchlo, protože má jinou chuť než průmyslově vyráběné. Za pokus a poznání to však určitě stojí.


Avatar uživatele
Zlatý

Máslo lze vyrobit několika způsoby z mléčného tuku ( nikoliv mléka). Mléčný tuk je třeba nejprve oddělit od mléka a zkoncentrovat. V domácích podmínkách je to sběr smetany (mléčného tuku) z mléka od krávy nebo také odstřeďování tohoto mléka. Smetana má až 40% mléčného tuku.
Pamatuji výrobu domácího másla stloukáním smetany získané odstřeďením kravského mléka.
Získalo se máslo a podmáslí. Podmáslí je vynikající potravina a podávala se jenom s brambory. V domácím podmáslí byly běžně kousky másla.
Krabicové mléko je již odstřeďěné a hlavně
tepelně upravované pasterizací!!! a určitě i chemicky.
Kupované máslo je také chemicky upravované - ztužované,
Domácí máslo je žluté, dobře se roztírá a mně chutnalo.


Avatar uživatele
Stříbrný

Máslo určitě ne, smetana je pryč a o tvarohu bych taky pochyboval, dost blbě se dělá z obarvené vody i když je plnotučné...
P.S. Mám zkušenost, že i ze sušeného to nejde... ha ha

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 845
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.