Avatar uživatele
Registrovaný

rozdíl mezi noži

můžete mi,prosím vysvětlit jaký je rozdíl mezi nerez,ocelovými a popř. keramickými noži?Které jsou kvalitnější(netupí se),atd. Děkuji Jana

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Prozatím největší šlágr mezi noži,jsou nože keramické.Nerezaví,nebrousí se,ale jsou křehké a na naše poměry drahé.Pokud vám často padají z ruky,doporučuji nože ocelové. Při správném zacházení udrží dlouho ostří.Nože nerezové,pokud jsou z chirurgické oceli jsou také vynikající.Některé nerezové nože jsou měkké, ale dobře vypadají.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele

Keramicky nuz je pouzitelny na vsechno i na takove citlive suroviny,ktere ztraceji pri dotyku vitaminy(OXIDACE.Nemusi se brousit,nebot jde opravdu o kvalitu.Nerezove jsou dost pouzivany,ale brousi se.Ocelove jsou take trvanlive bez brouseni,da se s nimi i sekat.


Avatar uživatele
Zlatý

Osobně bych doporučila nože kovové, ale kované, ne lisované.
Tupí se včechny, ale různě rychle.
Také hodně záleží na tom, na čem krájíte a i jinak, jak se k nim chováte.


Avatar uživatele
Bronzový

Kvalitní ocelový nůž je dnes drahý stejně jako keramický. Nože které najdete v obchodech jsou pouze vystřihované z plechu a každý odborník vám potvrdí že kovaná ocel je mnohem hutnější, pevnější a pružnější než válcovaná a také lepe drží ostří(O bamasteské oceli se tvrdí že jí prokovávali dvě generace kovářů než z ní vykovali meč). Keramické nože jsou opravdu dobré ale i oni mají své nevýhody. Jsou křehké a lehce se lámou. Musíte se vyvarovat krájení masa ve kterém jsou kosti, pozor na mražené věci.
Jinak existují určitá pravidla která platí pro všechny nože. Pokud chcete udržet nůž dlouho ostrý musíte ho skladovat odděleně od ostatních nožů a kovových nástrojů. Vzpomeňte si na řezníka který přišel na zabijačku, buď měl nože zabalené v zástěře každý zvlášť nebo měl ušitý nožíř s kapsami na každé nářadí zvlášť. Stejně se musíte chovat k nožům i vy. Dnes se v domácnostech používají na nože různé špalky, lišty na zasunutí každého nože zvlášť. Po skončení práce s nožem, ho okamžitě omyjeme osušíme a uložíme na jeho místo. Pokud po skončení krájení nůž hodíte do dřezu a umyjete ho s ostatním nádobím, nebo ho dáte do drátěného košíčku v myčce na nádobí spolu s ostatními příbory, potom budete mít tupí každý i sebekvalitnější nůž, tak ztupíte, nebo vyštípete i ostří keramického nože. Tady v celku nejde o to který nůž je kvalitnější, ale o to k čemu se který nůž požívá a jak se o něj staráte.

Zdroj: Dlouholeté zkušenosti


Avatar uživatele
Stříbrný

Především na použití.


Avatar uživatele
Registrovaný

Keramický nuž je spíše modní než prakticka žaležitost.Kovový nuž se dá navíc brousit i doma . Pokud nejsi terorista.(Keramický není vidět na rengenu)stačí bohatě ocelový.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 480
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.