Avatar uživatele
Zlatý

Prý: "nejez to vejce naměkko, budeš nemocnej.." je na tom něco pravdy?

Už mi to řeklo několik lidí nezávisle na sobě, že prý vejce jedině natvrdo, jinak prej mi "něco" hrozí. Co, to už ale nevěděli, takže krozí něco konzumací vejce na měkko nebo nehrozí?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Já spíš slyšela povídání o vejcích vařených natvrdo, protože leží dlouho v žaludku. Stejně se přehodnotily informace o cholesterolu.

Rozdílné názory na vajíčka uvařená naměkko.

1. Vzhledem k riziku salmonelóz se musíme chovat při konzumaci vajec opatrně. Jak se dostane salmonela do slepičích vajec? Při omývání vajec se může narušit mastný povlak na povrchu vejce a skrz skořápku mohou vniknout škodlivé mikroorganismy. Jejich postup ze zastaví v bílku a dál již nepokračuje. Salmonelu nenalezneme ve žloutcích, sázených vejcích ani u vajec do skla. Také vejce uvařená na měkko nejsou rizikem salmonely ohrožena.

http://www.cpzp.cz/…

2. Nejlehčeji stravitelná jsou vejce vařená naměkko, pak syrová a vejce míchaná.
Nejhůře stravitelná jsou vejce vařená natvrdo či smažená (nebo připravovaná na tuku). Protože je však kvůli zamezení nákazy salmonelou důležitá dostatečná tepelná úprava, měla by se vejce vždy dostatečně tepelně upravit, například vařit nejméně deset minut.

http://zdrava-vyziva.abecedazd ravi.cz/…

Čemu věřit?

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Pokud je vejce zdravé, tak proč by mělo nějak uškodit. Za mého mládí jsme občas vypili i syrové vajíčko a nikdy nám nikomu nic nebylo.


Avatar uživatele
Zlatý

Já jsem nikdy z vejce salmonelózu neměla (jednou, ale naštěstí hodně "slabou" v restauraci ze zeleninového salátu bez zálivky(!), protože evidentně krájeli zeleninu a syrové maso na stejném prkénku). Mám ráda volská oka s tekutým žloutkem, vejce naměkko, hovězí tatarák atd. Naopak si myslím, že čím je vajíčko syrovější, je lépe stravitelnější - jak píše Annas. A také - máme vlastní slépky, předpokládám, že by mě nepodrazily!


Avatar uživatele

Já mám nejraději volská oka. Salmonelozu jsem měla z nějakého jídla z hospody, ale v nemocnici s námi ležel i kuchař z té hospody, takže asi ani on neměl na to jídlo podezření. A vařená vejce? Kolik jich vlastně pozřel Frajer Luke?


Avatar uživatele
Zlatý

Co á snědl vajíček na měkko,snad roční snůšku slepičárny a nikdy jsem neměl problémy. Kecám -měl a mám dodnes. Únik sirovodíku!


Avatar uživatele
Zlatý

já měla salmonelu néé z vajec, ale z vinné klobásy, kterou jsem ochutnávala syrovou, jak jsem se na ni těšila a bylo to na Velikonoce 14 dní jsem trpěla :(
a vajíčka na měkko mi moc chutnaj mňam :))


Avatar uživatele
Zlatý

Zdravému člověku nehrozí nic.
Jinak jen salmonela, záleží jak naměkko :-D.


Avatar uživatele
Pokročilý

Mužeš dostat salmonelu, ale tak jsou lidi co pijou vejce syrové.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

bolak

www: byl už zaznamenán případ salmonely z vejce nebo máš tu informaci taky z druhý ruky jako já :)

Avatar uživatele
Zlatý

bolak

www: Rocky to do sebe házel razdva, a o žádný salmonele tam nepadlo ani slovo..

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Zdraví

Zlatý Drap 1605
Zlatý mosoj 1494
Zlatý marci1 1277
Zlatý hanulka11 1030
Zlatý annas 990
Zlatý gecco 737
Zlatý briketka10 714
Zlatý quentos 713
Zlatý iceT 565
Zlatý arygnoc 499

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.