Avatar uživatele
Calimë

Proč vlastně chleba okorá?

je to vypařováním?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4026 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpověď na tuto otázku zní, že průběhu času se z chleba odpařuje voda a zároveň dochází ve střídě k řadě fyzikálně-chemických změn, které souhrnně nazýváme stárnutím chleba. Jedná se zejména o tzv. „retrogradaci škrobu“, při které škrob postupně přechází z gelovité struktury zpět do struktury krystalické, ve které se původně nacházel v mouce. Celý proces je doprovázen postupnou ztrátou elastičnosti střídy a nárůstem její drobivosti. Při tomto procesu se z chleba uvolňuje voda – chléb vysychá.

Nejrychleji tento nežádoucí proces probíhá při teplotě 0 až 10 °C, proto chléb nikdy neskladujeme v ledničce. S rostoucí teplotou se proces retrogradace škrobu zpomaluje, při teplotě 50 °C se již prakticky zastavuje, zároveň s tím se však výrazně zvyšuje nebezpečí plesnivění výrobku. V praxi je doporučováno skladovat chléb při teplotě 20–25 °C, zabalený do čisté utěrky a následně vložený do vhodné nádoby (tzv. chlebovky):

Více zde: http://gbshow­.webnode.cz/new­s/jak-uchovavat-pecivo/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
M.

Na to nejspíš stačí odpovědět jen „Ano.“ :)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek