Avatar uživatele
Pokročilý

Proč se v teplých dnech má preferovat k pití neperlivá voda?

V rádiu dnes hlásili, že se v teplých letních dnech má hodně pít. To je novina! Ale spíš mě zaujalo, když řekli, že se má pít hlavně neperlivá voda. Proč neperlivá? Je na bublinkách za tepla něco špatně?

Zajímá mě to, protože kámoš nedávno řekl, že pije radši neperlivou - prý je zdravější.

Neznáte nějaké vědecké podložení, co je na bublinkách špatného?
Dík

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Když se napijete perlivé vody ...
Ústní dutina: Změní se kyselost v ústech. Prokrví se vám sliznice a máte pocit brnění na jazyku. Sníží se citlivost vašich chuťových receptorů. Pocit žízně zaženete již po drobných doušcích vody, na rozdíl od neperlivé tekutiny.

Žaludek: Volný oxid uhličitý se v žaludeční sliznici značně vstřebá. Žaludek začne produkovat více žaludeční šťávy a podráždí se jeho pohyblivost. Doba prodlevy šťávy v žaludku se zkracuje, zrychluje se střevní peristaltika. Zvýšené uvolňování oxidu uhličitého v žaludku může vyvolat příznaky dráždivého žaludku nebo pocit plnosti v nadbřišku.

Dýchací systém: Při rychlém vstřebávání oxidu uhličitého sliznicemi se mění poměr vydechovaného a vdechovaného vzduchu. Zvyšuje se dechová frekvence a vzrušivost centrálního nervového systému. Zvyšuje se krevní tlak.

Ledviny: Močopudný účinek přijatého oxidu uhličitého vede k většímu vylučování vody a minerálních látek.

Krev: Voda s oxidem uhličitým posouvá pH ke kyselejšímu. Ne všichni lidé jsou schopni tento posun kompenzovat.

http://www.pluska.sk/…

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Stříbrný

Zvyšuje pocit žízně, nadýmá, CO2 nedělá v žaludku dobře, je to nepřirozené pro organismus

"Kyslík se váže v krvi na hemoglobin, a stejně tak i CO2. Obojí jsou plyny. Když je v těle víc CO2 třeba díky pití sycených vod, je to na úkor kyslíku, a to je pro tělo špatné. Nehledě k tomu, že krev má stálé pH mírně zásadité, nad 7, a CO2 krev vlastně okyselí. pH se zase musí dostat nad 7, do zásadité oblasti, a tělo si pak bere na pomoc vápník- nejčastěji z kostí a zubů. "

Zdroj: LIDIČKY.cz, spolu a zdravě


Avatar uživatele
Zlatý

Pokud tě to nenadýmá, není problém ani v zimě ani v létě. Já piji také perlivou.
Doplňuji:
A pivo nebo colu, pijete ?


Avatar uživatele
Pokročilý

Existuje něco jako krátkodobá otrava CO. Není to nebezpečný.
Moc se o tom nemluví, páč třeba pivovary maj silnou lobby, ale my alkáči víme, že tu prvotní opilost navozenou dvěma pivkama brzo rozchodíš, vlastně hned jak to CO vykrkáš.
Doporučení není blbý. Jsi na kolenou z horka a ještě si přivoď otravu z CO, nejsi při smyslech čéče
V dobrém. r

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 844
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.