Avatar uživatele
Registrovaný

Proč se uvařené vejce kratší dobu než syrové vejce?

Pokud na něj působíte na začátku stejnou silou. Jak to fyzikálně funguje?
Doplňuji:
* Proč se uvařené vejce TOČÍ kratší dobu něž syrové vejce?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Je to přesně naopak. Vařené vejce se točí déle než syrové, které je brzděno třením mezi tekutým obsahem a pevnou skořápkou.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Poněvadž v syrovém vejci je tekutý obsah, který svým pohybem rotaci ovlivňuje.
Doplňuji:
Rotace je proto nestejnoměrná (nemá stabilní osu) a tím se doba točení zkracuje.
Vejce vařené má pevný obsah, rotace z toho důvodu trvá déle.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Věda

Zlatý annas 2729
Zlatý quentos 1319
Zlatý mosoj 1304
Zlatý Drap 957
Zlatý hanulka11 627
Zlatý led 603
Zlatý gecco 589
Zlatý marci1 535
Zlatý arygnoc 507
Zlatý Lamalam 479

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.