Avatar uživatele

Proč se sůl snáze rozpustí ve studené vodě než cukr ?!

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Registrovaný

sol je v podstate NaCl, takze voda rozbije ionovu vazbu lahko, Na (sodik) sa viaze s kyslikom a Cl (chlor) sa viaze s vodikom. cukor ma ovela vacsie a zlozitejsie molekuly, obsahuje vela C (uhlika) ktory sa tazsie viaze na molekuly vody, teda na rozbitie molekul cukru je potrebna ovela vacsia energia - ktoru treba pridat zvysenim teploty alebo miesanim

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Protože má chlorid sodný vyšší součin rozpustnosti a je to polární látka která se ve vodě jako polárním rozpouštědlu dobře rozpouští. Rozpadá se na kationty a anionty ( disociue !!) Cukr jako nepolární látka se sice také rozpouští ale neprobíhá disociace ( nerozkládá se na kationty a anionty)
http://test.gymnzidlo.cz/…

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Stříbrný

Dochy

michalo: Nejsem chemik, ale pochybuji o tom, že se molekula cukru při rozpouštění ve vodě rozpadá. Pokud by se rozpadla, nedala by se třeba zjistit koncentrace cukerného roztoku pomocí polarizace (ve vodě by nebyla celá molekula cukru, která stáčí polarizaci světla)

Avatar uživatele
Zlatý

mosoj

Máš pravdu !

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Věda

Zlatý annas 2732
Zlatý quentos 1320
Zlatý mosoj 1304
Zlatý Drap 962
Zlatý hanulka11 627
Zlatý led 603
Zlatý gecco 589
Zlatý marci1 536
Zlatý arygnoc 507
Zlatý Lamalam 483

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.