Avatar uživatele
Petruse20

Proč se říká „houskové“ knedlíky?

Otázka je jednoduchá, proč se knedlíkům z pečiva říká houskové a nikoli rohlíkové knedlíky nebo chlebové?

Edit: reaguji na první příspěvek, že se mají dávat do knedlíků jen housky, né rohlíky a chleba. Mezi rohlíkem a houskou je rozdíl jen ve tvaru – viz úplně dole na: http://www.vi­talia.cz/clan­ky/housky-se-prodavaji-vic-nez-rohliky/

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56 před 2953 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Dnes se do knedlíků přidává pečivo.
„Nejvhodnější jsou den až dva dny staré rohlíky či housky“

Proč houskové? Protože jako knedlíky se označovaly malé kuličky či šištičky z masa a máčené housky, často osmažené.
Až v 17. století se ve střední Evropě pod názvem buchty objevilo cosi podobného knedlíku. Od „buchet“ nebylo daleko ke tvarům šišek a zejména různě velkých koulí."
http://www.ire­ceptar.cz/vare­ni-a-recepty/zivotopis-ceskeho-knedliku/

" V 19. století, kdy se začala formovat česká národní kuchyně, se český houskový knedlík stal fenoménem, protože se dělal jinak, než obdobné knedlíky rakouské či německé. "
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Houskov%C3%BD_k­nedl%C3%ADk

„Traduje se, že jeden vídeňský pekař na počest vítězství nad Osmanskou říší v roce 1683, kdy Turci obléhali Vídeň a jejich útok byl odražen, začal vyrábět rohlíky – pečivo ve tvaru půlměsíce, což je symbol islámu. Je-li to skutečně pravda či zda jde pouze o legendu je však dnes složité dohledat.“
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Bitva_u_V%C3%AD­dn%C4%

Takže názory se různí, ale jak je vidět, houska ve sředověku znamenalo něco jiného než dnes. Navíc bylo snazší ji vytvořit než rohlík.

Jinak rozdíl mezi houskou a rohlíkem najdete v archivu.
http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/je-houska-a-rohlik-ze-stejneho-testa

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
da ny

Rohlík, houska, veka, je to jedno ;)
" Veka se také může použít k tvorbě houskových knedlíků či tzv. vídeňského kne"
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Veka
Houska, žemle, bandur atp. nebyla vždy pletená ručně, dnes hlavně ražená.

Naši předkové i babičky pekly „housku“ = jemné bílé pečivo, někdy zvanou „buchtu“. Nebyl čas doma šoulat rohlíky a plést se s houskama ;)
Pekly se něco jako bochánky, 2 ks na plech, tvar je shodný s kulatým chlebem.
Tomu se říkalo houska.
Do jitrmic/knedlíků někdo pekl buchtu, druhý housku …přitom se jednalo o tentýž výrobek.
Když sedláci i chudina na vesnicích potřebovali nakrmit chasu nebo hladové krky pekly se housky jako bochánky a „bochany“. Ty se pak krájely do HOUSKOVÝCH KNEDLÍKŮ.

Možná bylo houskové těsto trochu „těžší“…jinak zpracované.
Rohlíky kupované jsou dnes dříve jako guma než housky a také se dříve „rozblemcnou“ po navlhčení než houska.
🙂

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?johana 56 Nahlásit


Avatar uživatele
BANAN93

Jo já myslím, že je jedno jestli rohlík, housku, veku … Chleba teda nedavame. Kupované knedlíky jsou hnusné … babka zaděláva a já to většinou hnětu vařečkou v zaděláváku cca. 10. min.

Nedávno jsem byl s kámošema v jižních čechách a po cestě domů jsme si v nějakém jihočeském městečku zastavili v klasické hospodě na oběd a kuchař tam měl na výběr jen tři jidla a udivilo mě, že knedlík měl kupovaný :/

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Do knedlíků se dávají housky, ne rohlíky, ne chleba!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
JájsemRaibek

Protože když si koupíš houskové knedlíky v prášku, najdeš tam burizony :D

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Tak jim říkej rohlíkové .

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
štamgast

Protože se asi dříve vyráběly z housek.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Petruse20

http://www.re­cepty.cz/recep­t/houskovy-knedlik-16600 .. viz tady je taky houskový knedlík z rohlíku, respektive jak se liší složení rohlíku a housky?

před 2953 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Petruse20

jim klidně budu říkat rohlíkové, ale spíš by mě zajímalo, kde se to vzalo. Mně osobně přijde jako běžnější pečivo než houska. Případně proč se nevžil rovnou termín „knedlíky z pečiva“ nebo nějaké souhrné označení?

před 2953 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
cochee

Dnes jo, ale v době, když houskové knedle vymysleli, to bylo možná jinak, třeba ješě rohlíky ani neexistovaly? :)

před 2953 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek