Avatar uživatele

Proc se mi vždy zkazí?

vzdycky kdyz je bourka zkazi se mi v lednici otevrene mliko,kupuji trvanlive tak to nechapu

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Tak jsem si připoměl svoje dětství. Ano v bouřkovém období jsme mívali k večeři často kyselé mléko, které se ve spíži srazilo při bouřce ( ono se srazí i v chladničce). Každá hospodyně to tenkrát znala.
Přiznám se ale , že nevím co způsobuje, že se kasein a další proteiny ve mléce sráží zrovna při bouřce a jsem chemik. Trochu se po tom poohlédnu.
Když se nad tím zamyslím je to chemická reakce jako každá druhá. Na chemické reakce má vliv i tlak. Zřejmě je iniciací pro sražení mléka změna tlaku při bouřce, která určitě je.
Doplňuji:
Jediné co jsem dohledal, je že kyselé srážení mléka ( ono je i sladké) způsobuje změna elektrického potenciálu. Což se při bouřce určitě děje.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Nejsem chemik ani fyzik, ale domnívám se, jak trochu nakousl mosoj, že by to spíš než tlak mohl způsobotat ozon, který vzniká v atmosféře vlivem elektrostatických výbojů způsobených bleskem.
To alespoň případná nápověda pro mosoje ajinak taky mě to zajímá.


Avatar uživatele
Zlatý

Podobná otázka už tu jednou padla.

Zdroj: http://www.odpovedi.cz/otázky/ proc-kysne-mleko-pri-bource


Avatar uživatele
Zlatý

Už jsem to slyšela, ale mě se nekazí.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 840
Zlatý annas 757
Zlatý iceT 494
Zlatý marci1 479
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.