Avatar uživatele
Zlatý

Proč se masu napumpovanému vodou říká křehčené?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Protože voda,která se do něj vpravuje obsahuje "zkřehčovadla". Jsou to různé soli,které v masu urychlí proces zrání.Ale,zároveň zvyšují jeho váhu,bohužel pro nás.Dříve se používal např.: sanytr.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Kopíruji svou odpověď z předchozí, podobné otázky.
Křehčené maso je termín pro výrobek z masa, které je v rámci zpracování napuštěno vodou se solí a fosfáty. Smyslem úpravy je zejména snížit výrobní náklady na kilogram výsledného masového produktu, protože voda, sůl i fosfáty jsou podstatně levnější než maso samotné. Takový výrobek bývá tímto způsobem běžně nastaven o více než 20 % a konzumentům, kteří zároveň jí i jiné potraviny s fosfáty (například tavené sýry), může způsobit odvápnění zubů a kostí a ohrozit tak jejich zdraví.
Samotné obohacování masa o vodu a soli je tradičním postupem změkčování tuhých mas, třeba při přípravě debrecínky, kde je skutečně hlavním smyslem výrobek změkčit. Při zkřehčování už tak měkkých mas - například kuřecích prsou, jde ovšem především o zisk prodejce.

Osobně raději "křehčím" v kuchyni sama, ale kvalitním vínem nebo pivem. Ta šťáva potom!


Avatar uživatele
Zlatý

předpokládám, že proto, že je skutečně křehčí než nenapumpované - tj. snadněji se rozpadá.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 843
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.