Avatar uživatele
synapse

Proč se má zavařenina (či jiný vařený obsah zavařovacích skleniček) po nalití nechat vychladnout v poloze dnem vzhůru?

Zajímavá 0 před 2684 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
brillant

http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/muze-mi-nekdo-vysvetlit-proc-nektere-hospodynky-pri-zavarovani

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Odhaduji, že proto, aby se zabránilo nasátí vzduchu, pokud není víčko perfektně vzduchotěsné. Při chladnutí obsahu skleničky dochází k podtlaku vlivem kondenzace vodních par a vzniká částečné vakuum.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dudu

Zavařeniny se podle obsahu a složení musí sterilovat po patřičnou dobu a při adekvátních teplotách. Zmíněna technologie elegantně využívá přínos sacího reflexu ochlazované hmoty a smršťování vzduchové bubliny. Funguje velmi spolehlivě zejména, pokud jsou použity předehřáté sklenice.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

Rozhodující pro vznik podtlaku není ochlazování vzduchu, ale kondenzace vodní páry.

před 2684 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek