Avatar uživatele
Registrovaný

Proč se k ohřívání jídla používají zrovna mikrovlny?

Proč se nepoužívá nějaké jiné záření?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Odpoveď byla označena jako užitečná
Avatar uživatele
Stříbrný

Ohřev mikrovlnami o vlnové délce cca 12 cm je založen na tom, že rezonují s frekvencí přepólování molekul vody, obsažených v potravinách, přičemž se generuje teplo. Jiné záření to nedokáže.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Stříbrný

Protože jiné záření lidem do ruky nedají. To máš to samé, jak by bylo krásné, kdyby místo kotlů na tuhá paliva měli lidé doma malinký kotel na atom. Takovou malou atomovou elektrárnu, která by vyráběla proud a zároveň i topila.
Taky to lidem nedají.


Avatar uživatele
Zlatý

Žádní jiné, takto rychlé, ekonomické, bezpečné a jednoduché prozatím neznáme.


Avatar uživatele
Pokročilý

Protože kdybych na jídlo svítil baterkou, tak tohle záření jídlo moc neohřeje.


Avatar uživatele
Zlatý

Protože mají z hlediska ohřevu potravin nejvýhodnější vlnovou délku, viz Keplerova odpověď.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Věda

Zlatý annas 2812
Zlatý quentos 1343
Zlatý mosoj 1313
Zlatý Drap 987
Zlatý hanulka11 627
Zlatý led 615
Zlatý gecco 590
Zlatý marci1 552
Zlatý Lamalam 512
Zlatý arygnoc 507

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.