Avatar uživatele
Zlatý

Proč prodavači třeba v hypermarketech/supermarketech/ diskontech musí mít zdravotní/potravinářský průkaz a nakupující ne?

Jak je zajištěno, že nepřijde nikdo do obchodu s tuberkulózou, žloutenkou s průjmovým onemocněním a neosahá nebalené potraviny ?

Není v tomhle v legislativě mezera ?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Bronzový

ty máš v hlavě pavouky a taky chodíš nakupovat

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Pacienti se závažným infekčním onemocněním mají nařízenou přísnou karanténu. Většinou jsou v nemocnicích na inf. oddělení.
Pokud je však některý v domácím léčení, může být za porušení karantény potrestán. V obchodě se tedy neobjeví.
Doplňuji:
Poněvadž prodavači s potravinami zacházejí (dotýkají se jich), naprosto logicky musejí mít zdravotní průkaz.


Avatar uživatele
Zlatý

možná to jednou zajde tak daleko, že před dveřmi bude mít lidstvo čidlo a pokud tam bude identifikována nějaká choroba, nepustí tě to ven ..takové nějaké sci-fi jsi myslel?


Avatar uživatele

Protože je předpis na to, že pracovníci v potravinářství musí mít platný zdravotní průkaz. (Pokud chceš vědět, proč byl vydán takovýto předpis, tak proto, že to situace vyžaduje - nesmí zde nastat riziko, že člověk přenášející infekční a jiné choroby ovlivní kvalitu a nezávadnost potravinářského zboží.)


Avatar uživatele
Stříbrný

protože prodavači tráví v obchodě podstatně víc času, než zákazník a proto je větší pravděpodobnost nakažení...tvůj argument zní sice logicky, ale hodně nelogický by byl jeho důsledek...jak si představuješ kontrolu zákazníků?...to budou chodit přes vstup s potvrzením od lékaře a někomu je předkládat?...a jak často si ho musí obnovovat?...jednou za půl roku, za měsíc, za týden? ale to přece nic neřeší, protože se den po prohlídce můžou nakazí...a kdo to potvrzení které stojí cca 300Kč bude platit...pokud by takovou krávovinu někdo vymyslel, tak by marketům odzvonilo...


Avatar uživatele
Pokročilý

Legislativa to má jasné (na rozdíl od tazatel).
Potravinářský průkaz je požadován pouze pro prodavače v úseku potravin z titulu hygienických předpisů pro pracovníky manipulující s potravinami.
Kdežto zákazník nemá žádný pracovní smluvní vztah s obchodem, kde jen převezme balené zboží od prodavače, který je nejprve musí nakrájet, navážit, naporcovat apod.
Jinak mám takové nejasné tušení, jakoby tu průkazy už byly zevrubně probírány...
http://www.odpovedi.cz/…


Avatar uživatele
Bronzový

Myslím, že okolo čtvrtiny potencionálních zákazníků by potom mělo útrum do supermarketů :) A pak se můžou jít pást tak leda na pastvu :D

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Zajímavé otázky v kategorii Právo a zákony

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Právo a zákony

Zlatý Drap 1819
Zlatý standa 1247
Stříbrný ivzez 671
Zlatý mosoj 658
Zlatý gecco 480
Zlatý led 457
Zlatý zzzzz 450
Zlatý Michal Kole 436
Zlatý marci1 392
Zlatý arygnoc 385

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.