Avatar uživatele
Zlatý

Proč při pražení kukuřice puká vznikající popcorn?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Bronzový

Protože vnitřek kukuřičného semínka je z jiné hmoty než obal.
Vnitřek se při zahřátí hodně moc rozpíná, a ten obal si stále drží tvar.
Nakonec to pod tím obrovským tlakem zevnitř pukne a my si to odneseme k televizi :-)

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Rozpuklé zrnko kukuřice-
Popcorn, počeštěně popkorn, pražená kukuřice nebo pukance, je pokrm z kukuřice. Popcorn se připravuje zahříváním zrnek kukuřice, což způsobuje jejich puknutí. Každé zrníčko popcornu obsahuje malé množství vody uvnitř kruhu z měkkého škrobu. Měkký škrob je obklopen tvrdým vnějším povrchem zrníčka. Jak se zrníčko zahřívá, začne se voda měnící se v páru roztahovat a tlak působící na tvrdý škrob narůstá. Nakonec tvrdý povrch povolí a popcorn tak pukne. Jak puká, měkký škrob uvnitř popcornu se nafoukne a vyprskne, čímž obrátí zrníčko naruby. Pára uvnitř zrníčka se uvolní a hotový popcorn je na světě!

Zdroj: http://www.odpovedi.cz/otazky/ kukurice-je-obilovina-co-je-po tom-popcorn


Avatar uživatele
Zlatý

Kukuřičné zrno má tvrdou slupku, ale poměrně měkké jádro, v němž je i po vysušení asi 13 procent vody. Když se kukuřice při pražení zahřeje na teplotu kolem 200 stupňů, voda se rychle odpaří a pára vytvoří velký vnitřní přetlak, který nakonec tuhý obal zrna roztrhne za hlasitého zvukového doprovodu. Objem zrna se při této miniaturní explozi zvětší asi třicetkrát.

Zdroj: http://www.vyber.cz/otazniky/? odpoved=122

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 842
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.