Avatar uživatele
Pokročilý

Proč jsou nenasycené mastné kyseliny zdravější než ty nasycené?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Odpoveď byla označena jako užitečná
Avatar uživatele
Zlatý

Proč nasycené škodí
Na čem se odborníci shodují?

Denní doporučená dávka tuků činí 30 – 35 % celkového příjmu energie (50 – 55 % připadá na sacharidy a 15 % na bílkoviny).

Je důležité minimalizovat příjem trans-mastných kyselin. Tyto se sice řadí mezi nenasycené, ale výrazně se podílejí na zvyšování hladiny cholesterolu v krvi.

Živočišné (= nasycené) tuky (= mastné kyseliny) je vhodné snížit na maximálně 10 % celkového energetického příjmu. 20 % by tedy měly tvořit tuky (= mastné kyseliny) rostlinné (=nenasycené).

Mezi nejvhodnější nenasycené mastné kyseliny patří omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, z nichž některé jsou tzv. esenciální.
Vliv mastných kyselin na hladinu cholesterolu v krvi

Pro člověka mají tuky velký význam. Jsou obsaženy jak v rostlinách, tak v živočišných tkáních a představují jednu ze tří základních živin. Jsou rovněž zdrojem vitaminů rozpustných v tucích - A, D, E a K a uloženy ve formě tukových zásob, chrání naše důležité orgány. V neposlední řadě jsou významným zdrojem energie.

Mastné kyseliny se dělí dle nasycení na nasycené mastné kyseliny, které převažují zejména v tucích živočišného původu. Mezi nejznámější patří kyselina palmitová (palmový olej, maso, mléčné tuky) či stearová (sádlo, lůj, kakaové máslo). Již více než půl století je prokázané, že vysoká spotřeba těchto kyselin vede obecně k zvýšené hladině cholesterolu v krvi a tím k vyššímu riziku kardiovaskulárních nemocí. Jejich konzumace je v České republice zhruba dvakrát vyšší, než jsou hodnoty doporučované odborníky. Proto bychom měli konzumaci nasycených mastných kyselin výrazně omezovat a nahrazovat je vícenenasycenými mastnými kyselinami.

Nenasycené mastné kyseliny obsahují v molekule alespoň jednu dvojnou vazbu a patří mezi ně mononenasycené a vícenenasycené mastné kyseliny. Mezi mononenasycené patří např. kyselina palmitoolejová či kyselina olejová. Velký podíl těchto kyselin je v rostlinných olejích (např. v řepkovém oleji). Pozitivní vliv byl doložen hlavně v případech, kdy nahradily ve stravě nasycené mastné kyseliny. Vícenenasycené mastné kyseliny jsou nejvíce obsaženy v rostlinných olejích (s výjimkou palmojádrového a kokosového oleje) a v rybím tuku. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi efektivněji než mononenasycené, a tím snižovat riziko vzniku krevních sraženin.
http://www.nasyceneskodi.cz/…

 

Otázka nemá žádné další odpovědi.

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Zdraví

Zlatý Drap 1608
Zlatý mosoj 1495
Zlatý marci1 1281
Zlatý hanulka11 1030
Zlatý annas 991
Zlatý gecco 737
Zlatý briketka10 715
Zlatý quentos 714
Zlatý iceT 566
Zlatý arygnoc 499

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.