Avatar uživatele
Bronzový

Proč jíme čili??

Když je to vlastně nepříjemný??? já čili milluju i když mi je z toho skoro až blbě

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Léčivé účinky chilli papriček

Zdrojem téměř zázračných léčivých vlastností chilli papriček je kapsaicin. Podporuje krevní cirkulaci, zrychluje metabolismus a zažívání. Má blahodárný vliv na srdce a cévy, protože snižuje tlak, upravuje srdeční arytmie, pomáhá léčit aterosklerózu, trombózu a křečové žíly. Pro své výrazné antibakteriální účinky se využívá nejen k léčbě bakteriálních onemocnění, ale také proti otravám z jídla. (Ve spojení s lidskými slinami prý dokáže neutralizovat hadí jed). Má také schopnost snižovat hladinu krevního cukru, což ocení diabetici. Podle nejnovějších výzkumů dokáže kapsaicin účinně ničit nádory některých druhů rakoviny, bez škodlivých vedlejších účinků.

Chilli lze užívat i zevně, například na podchlazení a omrzliny. Postižená místa se potírají slabým odvarem. Ve větších dávkách, podávaných do kůže před operací, eliminuje pooperační bolesti. Chilli je považováno také za afrodiziakum.
http://www.rodina-finance.cz/…

Chilli se do pozornosti dietologů dostalo hlavně kvůli jedné specifické složce - rostlinnému alkaloidu kapsaicinu. Ten je vychválený nejen jako silné afrodiziakum, ale v souvislosti s hubnutím se zmiňuje i jeho schopnost zrychlovat metabolismus. Pikantní pokrmy nás zevnitř rozpalují (po vydatném palivem chodu se doslova zpotíme) a také spalování kalorií jde tehdy snadněji.
http://www.vyziva-pro-fitness. cz/…

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Poněvadž nám chutnají. Nejsou jen pálivé (i když někdo má rád právě tu pálivost), ale mají i jiné chuti - dle odrůdy, úpravy atd. Jsou ale i lidé, kteří je nejedí.


Avatar uživatele
Stříbrný

mě chutná, klidně sním 5 čilipapriček k večeři a neni mi zle. Tušímže je to zdravé, nějaký antioxidant bo co :) tak, jako cibule


Avatar uživatele
Zlatý

Myslím, kdyby ti to bylo nepříjemný, tak bys to nejedl- chilli dává jídlu ostrou chuť nenapodobitelnou- miluji chilli


Avatar uživatele
Zlatý

Třeba i proto,že my lidé jsme soutěživí tvorové?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Nezkušený rozhodčí na soutěži ve vaření chilli (Net)


Poznámky nezkušeného rozhodčího jménem Frank z východního pobřeží:

"Nedávno jsem byl poctěn pozváním k rozhodcování na soutěži ve vaření chilli. Jeden z rozhodčích totiž onemocněl a já se zrovna ptal jednoho z rozhodčích, kde najdu stánek s pivem. Zbývající dva rozhodčí (rodilí Texasané) mě ujistili, že to chilli není tak ostré jak se říká, a kromě toho mezi ochutnávkami se splachuje pivem, které dostanu v neomezeném množství zdarma. Takže jsem nabídku přijal."



Následují opisy bodovacích lístků:



#1: Mikovo příšerná šílená pálivá strašná obluda:

Sudí 1: Moc rajčat. Příjemně rychlý nástup.

Sudí 2: Jemná, osvěžující chuť rajčat. Nijak výrazně ostré.

FRANK: Kurvafix, co je to za svinstvo? Slouplo by to barvu ze silnice! Plameny uhasilo až druhé pivo. Doufám, že tohle bylo to nejhorší co mě mohlo potkat; tihle Texasani jsou fakt cvoci.

#2: Arturův Plameňák:

Sudí 1: Krásná kouřová vůně, jemná příchuť vepřového. Slaboučký nahořklý ocásek.

Sudí 2: Skvělá chuť domácí grilovací omáčky; abych to bral vážně by tam ale muselo být daleko více pepře.

FRANK: Chraňte před dětmi! Fakt nevim co bych měl kromě bolesti cejtit. Musel jsem odhánět lidi co mi chtěli poskytnout masáž srdce aby radši běželi pro pivo. Když viděli muj xicht, hned narazili další sud.



#3: Fredův Požár ve stáji:

Sudí 1: Perfektní požárnické chili! Perfektně ostré, možná by to chtělo fazole.

Sudí 2: Chili bez fazolí, mírná, příjemná příchuť mořské soli, virtuózní práce s pepřem.

FRANK: Volejte protichemickou jednotku, někdo tu vyklopil cisternu jadernýho odpadu! Nosní sliznice mě pálí jako bych šňupal kyselinu sírovou. Všichni už znají postup: pivo mi podávají řetězem abych neuhořel. Barmanka mě praštila do zad abych se neudusil; páteř mám teď před sebou na stole. Ze všeho toho piva už jsem taky pěkně na maděru.

#4: Bubbova černá magie:

Sudí 1: Omáčka s černými fazolemi, prakticky žádné koření. Fakt slabota.

Sudí 2: Černé fazole s mírně nakyslou příchutí. Dalo by se to možná použít jako omáčka k dušené rybě, ale chili to rozhodně není.

FRANK: Cítil jsem že mám něco na jazyku, ale žádnou chuť; je možné aby chuťové pohárky na jazyku úplně odumřely? Sally, barmanka, stála připravená za mnou s tácem tupláků; tahle 150tikilová machna začíná vypadat docela žhavě, skoro jako ten toxickej odpad co tu musim žrát. Že by chilli bylo afrodiziakum?



#5: Lindin odstraňovač rtěnky a rtů:

Sudí 1: Silné, masité chili. Čerstvě umletý cayenský pepř, velmi ostré, bleskový nástup. Velice působivé.



Sudí 2: Chili se sekaným hovězím masem, představoval bych si trochu více rajčat. Cayenský pepř je skvělý nápad.

FRANK: Zvoní mi v uších, pot ze mě leje, a nemůžu zaostřit oči. Uprdnul jsem si a několik lidí za mnou museli odvézt na ARO. Soutěžící se urazila, když jsem utrousil že mi ta její leptací pasta zřejmě způsobila trvalý poškození mozku. Sally mi musela zastavit krvácení z jazyka proudem piva z pípy přímo na jazyk. Asi mi upadnou rty a vypadají zuby. A nejvíc mě žere, že oba zdejší rozhodčí mají pořád kecy, abych přestal křičet... Nejradši bych ty vidláky nakopal do prdele.
==============================

Asi stačí,dál se to mohutně stupňuje,tedy Frankův slovník - jsou tady přece i děti.
---------------------
A proč tedy vlastně jíme čili,když každý ví,že pálí dvakrát?
Třeba proto,že chutná.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 861
Zlatý annas 765
Zlatý iceT 499
Zlatý marci1 490
Zlatý gecco 435
Zlatý briketka10 424
Zlatý quentos 411
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 352

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.