Avatar uživatele
Pokročilý

Proč je zvykem jíst dezert až po hlavním chodu?

Samozřejmě věřím, že když si zákazník v restauraci objedná dezert a po něm třeba masné jídlo, tak mu jistě vyjdou vstříc. Jen mě zajímá proč to tak je? Když bych to brala podle sebe, tak po sladkém dostanu stejně chuť na maso a obráceně.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Já bych to viděla spíš na podporu trávení, protože jako dezert se dává sladké jídlo, třeba palačinky nebo nějaký zákusek, a jak známo, tak po sladkém máme rychleji hlad.


Avatar uživatele
Bronzový

taková "třešnička na dortu" myslím že to je správné degustační pořadí dezert by pokazil chuť, protože jeho chuť je často dost výrazná a mohlo by to zkazit dojem z hlavního chodu. Proto předkrm by měl být jen malý a lehký aby se host nenudil a mohl něco ochutnat při čekání na hlavní chod.


Avatar uživatele
Stříbrný

Otec mi vykládal, že na vojně měli typa, prý původem Bulhara, což ale nehraje roli, který v rámci urychlení procesu jídla smíchal v ešusu polívku s druhým chodem i kompotem a s velkou chutí "bagroval," s argumentem, že se to stejně v břuchu smíchá. :-) Dá se předpokládat, že kdyby se na vojně vedly i dezerty, tak ho tam přidá taky. No a třeba u nás doma se dezerty vůbec nevedou a já bych si jakživ ani v restauraci dezert neobjednal, asi by mi to zkazilo chuťový "ocas" po hlavním chodu, nehledě ke zbytečným kilojouleům navíc, které nepotřebuju (nadváha).


Avatar uživatele

jelikož je to dezert, tak po jídle. když je to předkrm, tak před jídlem. pokud aperitiv, tak před jídlem a nakonec digestiv po jídle. to slovo má svůj význam a pokud si dá někdo jako dezert bůček, tak si ho dá po jídle.


Avatar uživatele
Bronzový

ja neviem, ja jem sladké pred ťažkým jedlom a niekedy aj po
po mäse jem sladké vždy
cukor pomáha rozkladať tuky a uvolňovať žalúdočné šťavy

niekto tu písal, že je blbý zvyk sladké po hlavnom, že v číne to robia naopak....


Avatar uživatele
Registrovaný

nejspíš se tím máme dojíst


Avatar uživatele
Bronzový

Proč, bývala otázka dráže. K jídlu bývalo jídlo ne jak dnes, pizza. Bývaly kroupy, placky, maso jednou za týden. Dezert se asi taky nepodával hned po hlavním chodu. Taky proč? Když se vyvářelo, zároveň dělalo těsto, dezert dalo víc práce. Dnes se podávání dezertu jeví jak dodatečná frajeřina s energií kuchařky. Je to buchta, která má ukojit hlad, koláč, ve kterém se hledá ovoce, až pak se rodina sejde a dá si polívku a celý oběd. Pokud se budeme držet šéfa stolování, budeme jíst nošené na zlatých tácech jak hovada bez svého úsudku a koláč jíst ve skrytu na záchodě? Dezert člověka uspokojí v příjmu síly a chuti. Hlavním jídlem se poté pouze zaplní místo v trávicí továrně. Dezert snědený před hlavním chodem dokáže zabránit sníst víc, než když máš velké oči.

Zdroj: http://www.novinky.cz/zena/zdr avi/357915-chcete-zhubnout-dej te-si-dezert-pred-hlavnim-jidl em.html


Avatar uživatele
Bronzový

Francouzi měli dezert na zakončení několikahodinového menu - střídmých mnohachodových "ochutnávkových" porciček. Na konci sladká tečka.
V české podobě je to vražedná kombinace ;).
Ideální by bylo (z hlediska zdraví) začít sladkým chodem nebo pivem. Končit polévkou.
U nás se často jídlo "zhltne" během pár minut a pak hned následuje sladká "vražda" :-)
Mezi masitým pokrmem a sladkým pokrmem by měl být minimálně 1 hodinový odstup včetně ovoce. Člověk, který již trpí lehkou formou nějaké dyspepsie už by měl mít "jiný" režim.
Kombinace masa + ovoce, cukru je pak nebezpečná, konzumace sladkého dezertu si koleduje o průšvih a potíže.... Stejně tak nemá cukr co dělat na zelenině. Kombinovat v salátu nebo džusu zeleninu s ovocem je nezdravé a nebezpečné, též slazení zeleninových salátů cukrem.
/to je jedna z příčin českého prvenství v http://www.rakovinastrev.cz/… Je to jedna z několika dalších zdánlivě nevinných kombinací české kuchyně a jejich četné konzumace/.

Pokud je hlavní pokrm bez masa a zeleniny je tedy možné i s dyspepsiemi, nacpat do sebe vzápětí sladký dezert. ;-D
Člověk se často může rozhodnout, jak poskládá své menu.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 843
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.