Avatar uživatele
Pokročilý

Proč je v obchodech hnědý cukr dražší než bílý?

Našla jsem ze zdrojů informace, že se bílý cukr vyrábí z hnědého. V počátečním stádiu hnědý cukr prochází rafinováním a pak odbarvováním, z čehož pak vznikne cukr bílý. Logicky je tedy bílý cukr nákladnější na výrobu, proč je tedy levnější?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Jsou dvě možnosti:
a) jde o nerafinovaný řepný cukr nebo řepný cukr dobarvený (třeba karamelem) - v tom případě jde jasně o módní výstřelek (a kdo chce být ´in´, zaplatí)
b) jde o třtinový cukr - proto, aby byl dražší, jsou jasné indikace - není domácí provenience (doprava není zadarmo) a jeho spotřeba je nízká (tím dražší doprava)

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Stříbrný

Protože móda a marketing.


Avatar uživatele
Stříbrný

Cukrová řepa obsahuje řepnou melasu, nevhodnou ke konzumaci, využívá se spíše při dalším zpracování v lihovarnictví a farmacii.
Spolu s ostatními nežádoucími látkami se odlučuje rafinací, čímž cukr získá bílou barvu.
Hnědý cukr je tzv. nedočištěný. Jeho vysokou cenu (nebarveného!) zpravidla určuje podíl melasy třtinové, která je dovážena z ciziny.


Avatar uživatele
Pokročilý

Protože hnědý cukr mnohdy lidé ztotožňují s třtinovým cukrem, který je dražší a zdravější. Marketing se to nebojí využít.


Avatar uživatele
Zlatý

Možná proto, že hnědý cukr obsahuje melasu. Melasa obsahuje vitaminy a minerály – například vápník, železo, sodík, draslík, ale i chrom, zinek, selen, mangan, molybden, měď, hořčík, fosfor a další. Jsou v ní i aminokyseliny. :-))
http://www.prozeny.cz/…


Avatar uživatele
Pokročilý

Marketing .... ale nenech se zmást. V normálních obchodech je Hnědý cukr většinou normální bílý cukr obarvený karamelem. Kvalitní Hnědý cukr koupíš jen ve zdravé výživě.


Avatar uživatele
Pokročilý

Když jsem se před 30 lety učil na učilišti v Kolíně (tam v Polabí se cukrová řepa hodně pěstuje) tak jsme občas chodili sbírat cukrovou řepu, ta ležela na zemi (na poli, bylo to jen to, co vozy neodvezly) a nakládalo se to (bulvy) ručně na náklaďáky a to se pak vozilo do cukrovaru. Nebylo toho sice tolik, ale protože tam bylo plné pole cukrové řepy, tak bylo škoda to tam nechat ležet. Cukrovarů tam v okolí bylo více. A cukrová řepa je asi mnohem jednodušší na pěstování a zpracování na bílý cukr a rostlo tam v Polabí toho dost (plná pole cukrové řepy) a tak je ten bílý zkrátka levnější.

Více zde:
https://cs.wikipedia.org/…

Já nejsem znalec, jen uvádím osobní zkušenost s cukr. řepou od Kolína.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/ Cukr


Avatar uživatele
Stříbrný

demokracie, svoboda, volný trh...

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Zajímavé otázky v kategorii Nakupování

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Nakupování

Zlatý Drap 415
Zlatý gecco 273
Zlatý hanulka11 271
Zlatý marci1 263
Zlatý mosoj 238
Zlatý briketka10 148
Zlatý annas 143
Zlatý ReHu 132
Zlatý iceT 109
Zlatý quentos 108

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.