Avatar uživatele
Pokročilý

Proč je některý med bílý a tvrdý?

Koupil jsem si med na kterém je napsáno "Med medovicový" a je bílý a tvrdý jako beton. Přitom co jsme zjistil medovicový med by měl být tekutý a mít jinou barvu.

Podle značky je to med od včelaře z ČR, tedy neměl by to být šmejd ale druhů je tolik, že se v tom nevyznám. Děkuji za radu.

Ten co mám vypadá jako med vpravo dole
http://matela.wz.cz/…

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Odpoveď byla označena jako užitečná
Avatar uživatele
Registrovaný

Je to běžný jev nazývaný "krystalizace medu". Stává se to s medem od "nekomerčních" včelařů, protože med, co jde do obchodů je proti krystalizaci upravován. Ničemu to nevadí a mě osobně vyhovuje více, tzn. že s ním nenadělám tolik bordelu. :)

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Pokud med tvrdne po určitém čase, je to jen známka toho, že je to kvalitní med. Stáčí dát sklenici s medem do teplé vody a opět se rozpustí.


Avatar uživatele
Zlatý

Mně ten bílý med vpravo dole připadá jako med pastovaný. Já ho mám raději, pěkně se roztírá na chléb. Kdysi jsem si ho podle rady Jiřiny Bohdalové "pastovala" sama.

Zkrystalizovaný med je známkou pravosti!! Pouze med, který byl přehřán na vyšší teplotu než 50 °C je stále tekutý (jedinou výjimkou potvrzují pravidlo je akátový med, který nekrystalizuje).

Zkystalizovaný med je možné rozehřát ve vodní lázni opatrně do 45°C. Pozor na přehřátí medu nad 50°C, tím by se zničily některé hodnotné látky, jejichž ztráta by měla negativní vliv na kvalitu medu.

Více o medu v odkazu
http://www.brtnik.unas.cz/…

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

mosoj

Pravdu má Annas !!!!

Jedná se o tzv. pastovaný med, který včelaři vyrábějí tak, že normální med nechají několik dnů míchat.
Za tu dobu míchání se do medu vmíchá vzduch a med zpastuje a zbělá.
Dělá se to proto že med se potom dobře natírá na chléb ( nestéká) a je stejně chutný. Nic se do něj nepřidává.

Ať žijí desinformace v tomto státě. S krystalizací medu to nemá nic společného.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 845
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.