Avatar uživatele
Zlatý

pokazím něco, když při slazení teplého nápoje osladím vodu, ještě nežli projde varem?

..zkrátka dáme cukr (přírodní) do konvice, pak vodu převaříme, odstavíme, necháme dojít na požadovanou teplotu a pak teprve vložíme třeba čaj. Může takto dojít k nějakým zásadním rozdílům (chuť, složení, atd.) nápoje, může být "jiný", nežli když osladíme již hotový nápoj?
Doplňuji:
1. spojení "projde varem" nahrazuji správným spojením "přejde varem" ,)
2.mosoji, dá se všeobecně říci, že tímto způsobem vaření nedojde ke zdravotním škodám? Děkuji

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Chuť to zřejmě ovlivní, neboť dojde k částečné karamelizaci ( oxidaci cukru).
Potřerbná teplota pro karamelizaci cukru je sice 110 oC a vyšší ale vzhledem k tomu, že při karamelizaci jde o stovky chemických reakcí, je pravděpodobné že některé proběhnou částečně již i při nižší teplotě.
Doplňuji:
Ke zhoršení vlastností cukru vzhledem ke zdraví běžně nedojde. Karamelem se běžně sladí !! V Rusku se pije čaj tak, že si dáš do úst kousek karamelu a přes něj piješ hořký čaj. Chuťově naprosto něco jiného. Navíc pokud v tvém případě nějaká karamelizace proběhne, bude minimální, ale chuť by to ovlivnit mohlo.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Doplním mosoje...
změníte tak ještě zásadně i podmínky pro vyluhování čaje...

Ke "zdravotním škodám" by nemělo dojít... pokud se nespálíte... ale ten čaj asi nebude vůbec k pití.


Avatar uživatele
Stříbrný

jinou chuť to mít asi nebude, jen ta konev bude za chvíli vypadat jinak, asi ji tím drtek zničíš

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

annas

Našla jsem, že se káva dá připravit i tak, že zkaramelizujeme cukr, zalijeme vodu a necháme přejít varem. Takže by všechno mělo být v pořádku. :-)) Nakonec na sirupy se vaří také voda s cukrem, nebo někdo cukerným roztokem zalévá ovoce před zavařením.

Avatar uživatele
Zlatý

Pájo

Ano, ale káva se předpokládám při tomto postupu rozpustí. V sirupech se s cukrem počítá nejen k oslazení ovoce, ale hlavně jako s konzervačním prostředkem. Vysoká koncentrace cukru v roztoku totiž zabraňuje růstu a množení mikroorganismů. V obou případech tam nedochází k vyluhování sušené drogy, jako u čaje. Chuť čaje (připraveného ze sladké vody) tak bude určitě jiná.

Avatar uživatele
Zlatý

zjentek

to mě zajímá ..jak to? Droga se tedy louhuje jinak ve sladkém roztoku, nežli v roztoku z kohoutku? (myslím vodu z kohoutku /ne destilku/ což je roztok všeho možného) ..dá se to stručně vysvětlit? Mám rád černý čaj s cukrem a citronem a jak se vylouhuje ta droga, jaké látky pustí a jaké ne a ovlivňuje to ten cukr?? Prosím o odpověď, hodně mě to zajímá, díky ,)

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 840
Zlatý annas 757
Zlatý iceT 494
Zlatý marci1 479
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.