Avatar uživatele
Zlatý

Nezměkne cibule v utopencích přidáním cukru do nálevu?

Dělám je s přidáním cukru, zalévám teplým nálevem; jsou sice báječné, ale cibule není tak křupavá, jak to umí jiní. Mám podezření buď na ten cukr, nebo teplý nálev. Jaké máte zkušenosti?
P.S: recepty neuvádějte, mám svůj osvědčený a jedná se mně pouze o uvedené, děkuji.
Doplňuji:
Ten můj lák má cca 30-40stC, tedy spíše vlažný. Myslím si, že to bude přece jen tím cukrem. Dělám totiž marinovanou cibuli (viz. moji odpověď na nedávnou otázku Beer) a tam právě cibule za cca 1/2 hod. změkne naprosto, vše za studena. Ale díky, vyzkouším.
Ale je to jen můj názor, na netu jsem nenašel nic :-(

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Stříbrný

cukr určitě ne...to ten teplý nálev...a ten není ideální ani pro špekáčky...po svaření nech nálev vychladnout a pak zalévej...

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele

Myslím, že ´závada´ je v teplém nálevu - já jej nechávám vychladnout.


Avatar uživatele

Nezměkne, také přidávám trochu cukru, chutná mi to více. Na Vánoce jsem dělala utopence i pro zetě a velmi si je pochvaloval. Také se divil, proč jsou lepší (nepřidával nikdy cukr).
Cibule naopak změkne, když ji promneš se solí. Tohle dělám s cibulí do bramborového salátu.
Doplňuji:
www, technicky vzato cibule se bude chovat asi jako okurka. Nakladačky můžeš mít krásně křupavé, pokud je nepřevaříš. Cukrem v nálevu to není, ale rozhodně teplotou.
Zkus použít jiný druh cibule. I toto by mohl být důvod, proč není křupavá.
Přidávám k cibuli pokaždé ještě na nudličky nakrájenou jednu zeleninovou papriku a ta křupe opravdu spolehlivě, ačkoliv zálivku používám vždy hodně horkou.
Napadá mne ještě, že problém může být v koncentraci octa. Zkus ho přidat.


Avatar uživatele
Zlatý

Já jsem jednou dělala utopence tak,že na nálev jsem smíchala potřebné ingredience a koření, a zalévala jsem navrstvené špekáčky s cibulí a jemně nakrouhaým zelím.Podotýkám,že nálev jsem nesvařovala,jelikož jsem na to zapoměla a moje mamka si tyto utopence tak pochvalovala,že prý lepší nejedla,tak nevím,i ostatním pohoštěným chutnaly.


Avatar uživatele
Stříbrný

Já používám na nakládání okurek ,paprik se zelím, a hub na kyselo nálev deka. Tam nějaký cukr je. Nálev svařím podle návodu. A zchladlým zalévám pak sterilizuji dle receptu.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

Sůwa

Krájím špekláčky na kolečka a zalévám teplým nálevem. Jen to nedávám do sklenice, ale do plastové krabice s patentním víkem a tam není problém dát cibuli až po vychladnutí. Děláš chybu, že nechceš předpis na nálev :-)

Avatar uživatele
Zlatý

www

No já ten nálev ani nevařím, jen ohřívám. Zkusím zvolit poměr voda/ocet tak, abych cukr nemusel vůbec.
Sem klidně ten tvůj recept dej, měl jsem totiž obavy, že místo odpovědí na otázku uvidím samé recepty :-( jsem blbec včera koupil špekáčky za 170kč, tak mohu experimentovat .. :-D A díky!

Avatar uživatele
Zlatý

Sůwa

On ten recept není ani tak můj, je ale mnohokrát vyzkoušený:
4 lžíce octa + 4 lžíce oleje + 4 lžíce plnotučné hořčice + 4 lžíce worcestru + 4 lžíce kečupu + 8 lžic vody => svařit. Podle chuti přidat chilli, pepř, sůl, cukr, papriku...nalít ještě teplé na špekáčky a cibuli nakrájené na kolečka.
Je to na cca 1/2 kg špekáčků, nebo točeňáku a samozřejmě spousta cibule...
Ještě jeden, podle Viléma Vrabce :
1/4 l octa + 3/8 l vody + trochu soli + rovná lžíce cukru + 8 zrnek pepře + 8 zrnek nového koření => vařit 10 min., přecedit, nalít ještě teplé ( ale ne horké ) na špekáčky a cibuli.
Kolegům jsem ještě dělávala variantu - špekáčky 3 x podélně naříznout, mezeru potřít hořčicí s chilli, nebo pálivou paprikou a vložit plátky cibule, okurek, případně papriky. Nálev stejný vařený od Vrabce. Nakládala jsem vždycky tak 3 pětilitrovky a jen se po nich zaprášilo... :-)

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.