Avatar uživatele
Registrovaný

Nevím jak a z čeho se dělá listové těsto

poradte potrebuju uvarit a nevim jak se dělá listové těsto a z čeho?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

já bych řekl, že listové těsto se dělá z listu-papíru, lopuchu? nevím :D

Ale vážně, proč ho dělat, když ho mají v lídlu za 11,-Kč a bez bordelu v kuchyni.


Avatar uživatele
Zlatý

Ingredience na listové těsto (pro 700g těsta):
250g hladké mouky
25g rozpuštěného másla
1 žloutek
špetka soli
0,125 litru vody
250g studeného másla
25g mouky
mouka na zpracování

Do mísy prosejeme 250g mouky. Přidáme 25g tekutého másla a prohněteme. Pak přidáme sůl a žloutek. Postupně přidáváme vodu a vše důkladně prohněteme. Z těsta vytvarujeme kouli, zabalíme ji do potravinové fólie a necháme na cca půl hodiny vychladnout.

Nakrájíme na kostky 250g studeného másla a přidáme 25g mouky. Dobře prohněteme. Máslo vložíme mezi dva kusy potravinové fólie a vyválíme z něj čtverec o straně cca 20cm. Také dáme na přibližně půl hodiny vychladnout.

Těsto rozválíme tak, aby tvořilo obdélník zhruba 50×25cm. Na jednu polovinu těsta (ne úplně na kraj) položíme čtverec másla a okraje těsta potřeme vodou. Druhou polovinu těsta přeložíme přes máslo a okraje dobře přitiskneme. Vše rozválíme do jednoho delšího obdélníku.

Těsto přeložíme na třetiny, posypeme moukou a opět rozválíme.

Pak ho složíme tak, aby vznikly tři stejně velké vrstvy. Na 30 minut odložíme do chladu.

Těsto opět rozválíme do obdélníku. Plát těsta opět složíme na třetiny a opět uložíme na 30 minut do chladu.

Je hotovo, dále těsto zpracováváme podle konkrétního receptu

Zdroj: http://www.novakuchyne.cz/2010 /03/20/jak-si-udelat-domaci-li stove-testo-a-nekupovat-ho/


Avatar uživatele
Stříbrný

Já ho dělám takto:
250g hladké mouky si rozdělte na dvě poloviny. Jednu polovinu smíchejte s 250g másla nebo Hery. Do druhé poloviny přimíchejte 1 žloutek, malý kelímek jogurtu, 2 lžíce rumu a 2 lžíce bílého vína.

Tuto polovinu rozválejte na dobře pomoučněném vále. Přes ní položte z máslového těsta čtverec. Zabalte jako obálku a rozválejte. (zpočátku to půjde dost těžko, prootže než se hmoty spojí, je to dost lepivé). Udělejte znova obálku a zase rozválejte. To opakujte asi 5x. Pak těsto skládejte do "harmoniky" a opět vždy rozválejte, tak dloiuho dokud nemá "hadrovitou" konzistenci. Těsto se musí snadno válet, nelepit se a musí být kompktní - nemělo by se trhat. Těsto poskládejte a vložte na chvilku do chladu, ale stačí jen na tak dlouho, než ho budete moct použít.
Před použitím ho znovu rozválejte a několikrát poskládejte.


Avatar uživatele
Zlatý

Listové těsto je vcelku pracné, aby bylo dobré a listové. Doporučuji koupit.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 840
Zlatý annas 757
Zlatý iceT 494
Zlatý marci1 479
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.