Avatar uživatele
Zlatý

Necháváte vodu na kávu přejít varem?

Doporučuje se, aby se káva nezalévala úplně vařící vodou, ideálních je prý 97°C. Dbáte na to, nebo to považujete za maličkost či pedanterii? A pokud ano, děláte to tak, že vodu na kávu nedovaříte, či přivedete do varu a necháte okamžik vychladnout?
Když se nad tím totiž zamyslím, ideální mi připadá spíše druhá z uvedených možností, neboť varem se ničí případné choroboplodné zárodky. O tom už ale na kávě nepíší.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Bronzový

Vodu dám do konvice a až se sama vypne, tak kávu ihned zaleju. Nikdy jsem v chuti nepoznal ten rozdíl zda zalévám horkou či vařící vodou. Choroboplodné zárodky? To snad ne - studenou vodu z vodovodu piju bez převaření.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Bronzový

Já ne,když voda začně v konvici hučet(už to poznám),tak ji vypnu a kávu nadvakrát zaliju.Když se zalije vroucí vodou má úplně jinou chuť.Od jisté doby si v restauraci kafe nedám,protože mi jen zkazí chuť,ale každý ji má rád podle sebe.
Jinak doma máme vodu "sterilní".Alespoň to tvrdí starousedlíci.Je pravda,že když jsem zapoměla přes rok vodu v kalnistru,žádné řasy se nepomnožily a ani chuť nezměnila.Prý za to může Radon,kterého je v podzemí Krkonoš hodně.


Avatar uživatele
Bronzový

To záleží na tom jaký jste milovník kávy. Stejně jako příprava čaje je i příprava kávy obřadem. Položme si ruku na srdce, když ráno spěcháte do práce a snídáte čaj, také nebudete provádět japonský obřad pití čaje ale jen zalijete pytlík s čajem. Stejně je to s kávou pokud nemáte na přípravu kávy čas, nehledíte na to co doporučují fajnšmekři
a udělat ji co nejúsporněji.


Avatar uživatele
Zlatý

Já si kávu dělám v kávovaru.


Avatar uživatele
Zlatý

Na kávu používám filtrovanou vodu, takže zárodky jksou z 99,9 % zničené. A pokud by se voda měla vařit k jejich likvidaci, měla by vřít min 20 minut.
K zalití kávy nechávám vodu krátkou chvilku odstát. Neměřila jsem to, ale myslím, že pár vetřin stačí. Já českou tureckou nepiju, ale hosté si nestěžují :-).
Zcela jistě záleží na kvalitě kávy, ale také na kvalitě vody.


Avatar uživatele
Bronzový

Já to zaleju,jak to stihnu.Někdy postavím vodu a jdu si po svém a pak příjdu,konvice už je vyplá a tak zaleju.Když vařím kávu druhým,tak si dám víc záležet a opravdu vyčkám než začne voda vřít úplně,ale na tu moji čůrku moc nehledím.Trochu mlíka,sladidlo a myslím si co nepiju.Jsem si jistá,že by odborníci až žasli co jsme schopni nazvat kávou/teda většina z nás/.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 844
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.