Avatar uživatele
Bronzový

Moje první klasická káva :) - Jak připravit kvalitní kávu bez kávovaru?

Dosud jsem pil pouze instatní kávu s mlékem, ale nedávno mě zaujal jeden dokument o kávě (Káva, mléko a cukr) a inspiroval mě k tomu, abych zkusil něco kvalitnějšího a tak jsem dnes nešetřil a rozhodl vyzkoušet (podle všeho) kvalitní zrnkovku, Carte Noire Arabica Exclusif, kterou jsem si samozřejmě při odchodu z místního velkoobchodu namlel.

Musím říct, že mě z počátku šokovala lehce kyselá vůně, která se ze sáčku při mletí linula, protože rodiče jedou odjakživa na Marile (tradiční standard), na jejíž vůni jsem si zvykl :)

Máte nějaký typ jak si připravit kvalitní kávu bez pomoci kávovaru? :)

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Bez kávovaru?Dejte vařit vodu,do hrnku si nachystejte kafe,a v momentě než voda začne naplno řvát,kávu zalejte,nejlépe nadvakrát.Voda by neměla vařit dlouho,měl by se vychytat okamžik,kdy začne bublat.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele

To zařízení, které popisuje pnovotny používám také a v testech odborníka vyšel tento systém nejlépe. Lépe než drahé kávovary i presovače!
Doplňuji:
http://www.prozeny.cz/…


Avatar uživatele
Bronzový

ruční presovače, které fungují na principu válce ve kterém je píst ze sítkem dělají super kávu. odkaz je jen orientační, aby jste věděl jak to asi vypadá a nabídka na trhu je široká

Zdroj: http://www.kuchynskenoze-nadob i.cz/smrz/eshop/12-1-Kavovary- a-kafetiery/0/5/7133-Presovac- French-Press-1-0L-Leopold-Vien na


Avatar uživatele
Stříbrný

Ano, Carte Noire je opravdu lehce kyselá, ale to vůbec neznamená, že jsou takové všechny arabicy. Doporučuju prodejny Oxalis (bývají v Tesco, velmi slušný výběr jak plantážních, tak aromatizovaných káv) a z české produkce Frolíkovu kávu.

Co se týče přípravy, doporučím kávu tureckou, ale ne českého "turka," ale opravdu tak, jak to připravují na Blízkém Východě. Základem je džezva (nádoba) a var na principu trojnásobného vzkypění (přesný postup si jistě vygooglujete), výsledný nápoj se vyznačuje tím, že bez nějakého cezení neobsahuje lógr - vařením ze studeného stavu zrníčka kávy nabotnají, ztěžknou a klesnou ke dnu džezvy, káva se poté prostě slije do šálku.


Avatar uživatele
Bronzový

Tak nepouzivat jiz prevarenou vodu, ale cerstvou, tu ale ohrat aby se vskutku varila, pak zalit, nejprve jen trochu tolik aby se zalil cely logr, nechat sparit a pak dolit jednou az dvakrat. Nekde k logru pridavaji i kousek cokolady. Je jen skoda ze sem kvalitni kavu nedovazeji, max z internetoveho obchodu.


Avatar uživatele
Stříbrný

Kávu z z nejnovějších kávovarů do kterých se dávají kapsle jsem ochutnal. Výhodou jsou různé silné ochucené náplně. Nevýhoda je cena jedné kapsle. Používám svůj starší presovač, ale nejraději mám turka. Aby chutnal stačí k tomu málo. Použiji raději měkčí vodu a především dobrou dražší kávu (nekupovat ty nejlevnější, které jsou většinou ve žlutém balení). Konvici z vařiče odstavím těsně před největším varem vody a nejprve jen zákápnu připravenou dávku v hrnku (tzv. spaření), které provedu ještě jednou a potom teprve doliji do hrnku zbytek vody.
Před lety mi přípravu kávy takto učily kolegyně v práci. Do hrnku s kávou krupneš trochu vody a podíváš se do leva na první z nás, krupneš podruhé a podíváš se doprava na druhou a teprve pak doliješ zbytek.

Doplňuji:
Dostal jsem od známé balení výborné kávy z Nikaragui a později z Kuby (zn. Cubita) a byl to proti tomu co se prodává u nás velký rozdíl. Po jedné dávce jsem opravdu nemohl usnout jak jsou silné. U nás mohu vypít 3 porce a nic to se mnou neudělá.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Registrovaný

jz1979

Ahoj. V popisu otázky nezaznělo, v čem jsi kávu připravoval. Byl to jen turek? Asi bych volila zdravější variantu, a to je French press. Návod, jak se používá a jak v něm udělat kávu je např. tady: http://www.hotcoffee.cz/…
Z těch levnějších variant z pohledu nákladů na úvodní investici (pokud nechceš hned kupovat pákový kávovar) je to moka konvička.

Avatar uživatele
Bronzový

ponovotny

chutná mi např. káva cz. illy, nebo známé segafredo, které se prodávají i v marketech. S tzv. čerstvou kávou zkušenost nemám.

Avatar uživatele

anonym

V odkazu pnovotny je ten kávovar poněkud drahý, já ten svůj koupila
za 230Kč v jednom obchůdku na malém městě. Je úplně stejný!

Avatar uživatele
Bronzový

ponovotny

řekl bych, že důležité je nekupovat v e-shopu, ale zajít do prodejny a vybrat si kus u kterého píst se sítkem dobře dosedá na stěny válce sby při protlačování nedocházelo k úniku kávy. Též je dobré, když víčko sedí pevně a nehrozí odskočení nebo vytékání. Přěd protlačením je dobré zalitou kávu nechat chvíli stát.

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.