Avatar uživatele
Pokročilý

Mohu použít k výrobě sýru smetanu ke šlehání?

Chci vyrobit tento sýr a mohu použít smetanu ke šlehání?
Doplňuji:
http://www.klarcinblog.cz/…

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Odpoveď byla označena jako užitečná
Avatar uživatele

Našla jsem ingredience, takže můžeš použít i kupovanou "šlehačku".

Suroviny potřebné k výrobě
Základními surovinami pro výrobu sýra jsou mléko, startovcí kultura nebo přírodní kyseliny a syřidlo.

MLÉKO
Sýr můžeme vyrábět z jakéhokoliv mléka užitkových zvířat. Můžeme použít čerstvé syrové(nepasterizované) kozí, ovčí či kravské mléko, mléko z obchodu od plnotučného až po odstředěné a speciální mléka z obchodů pro zdravou výživu. Jedna rada pro výběr mléka: "Čím čerstvější-tím lepší!". Pokud nakupujete mléko v obhodě, vždy si zkontrolujte datum výroby a nespoléhejte se pouze na datum spotřeby. Mléko můžete též zmrazit předtím než jej budete chtít zpracovat.

Složení mléka Tuk 3.5%
Bílkoviny 3.5%
Laktóza 4.9%
Minerály 0.7%
Voda 87.4%

Typy Mléka
•Syrové kravské mléko - Pouřívá se hlavně k výrobě másla, tvrdých a italských sýrů. Někdo může mít problém s jeho dostupností.
•Syrové kozí mléko - Pouřívá se k výrobě fety a kozích sýrů. Lze ho použít pro většinu receptů. Také nebývá běžně k sehnání.
•Zpracované plnotučné mléko - Lze ho sehnat všude. Je dobře použitelné ve většině receptů. Bývá homogenizováno a může vyžadovat doplnění vápníku chloridem vápenatým.
•Zpracované polotučné mléko - Produkuje velmi kvalitní nízkotučné sýry, především je-li použito v receptech na krémové a měkké sýry. Opět bývá homogenizováno a může vyžadovat doplnění vápníku chloridem vápenatým. Výsledná sýrová hmota má sušší drobivou konzistenci.
•Odstředěné mléko - Produkuje kvalitní netučné sýry, především je-li použito v receptech na krémové a měkké sýry. Výborné pokud jej zkombinujeme se smetanou, abychom napodobili syrové mléko. Bývá také homogenizováno a může vyžadovat doplnění vápníku chloridem vápenatým. Výsledná sýrová hmota má sušší drobivou konzistenci.
•Smetana - Pouřívá se k výrobě másla a zlepšuje obsah smetany v odstředěném mléce pro použití k výrobě tvrdých sýrů.
•Nízkotučná smetana - Používá se k výrobě dezertních sýrů např. Marscapone.
Mléko z obchodu
Mléko z obchodu je homogenizované, to znamená, že kousky tuku jsou mechanicky rozbity na mikroskopické částice. Touto operací se předchází usazování smetany v mléce. Homogenizace také pozměňuje mléčnou bílkovinu. Pokud bychom tuto vlastnost nekompenzovali nepodaří se nám vyrobit dostatečně pevnou sýřeninu pro výrobu tvrdých sýrů. Pokud vyrábíme sýr cottage nebo některý z tvrdých sýrů z kupovaného mléka, musíme si připravit speciální směs. Základní recept je 1 díl smetany na 7 dílů odstředěného mléka.

 

Otázka nemá žádné další odpovědi.

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 843
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.