Avatar uživatele

Mohu použít k nakládání zelí plastovou nádobu?

Objednala jsem si krouhané zelí a a nakládám ho jako obvykle do sklenic. Jenže mám nedostatek sklenic (nebo moc zelí) a tak potřebuji improvizovat. Myslíte, že můžu využít plastovou nádobu s víkem (původně chladicí box do auta) a jak mám postupovat?
Doplňuji:
mowla: kdybych měla na dosah kameninový hrnec nebo bečku, tak to neřeším!
beer: já právě našla takovou plastovou věc, ve které vozím jídlo v autě. Dávají se do toho zmrzlé náplně z mrazáku aby se zachoval chlad a celé se to dokonale zavře. Je to taková lednice do auta, ale ty náplně bych samo nepoužila. Když jezdím po výstavách se psy, vydrží mi tam jídlo bez problémů i několik dní. Je to asi plast vhodný k potravinám a dobré víko.
Asi to prostě zkusím, ostatně: mám to zelí vyhodit rovnou nebo až po nezdařeném pokusu?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Odpoveď byla označena jako užitečná
Avatar uživatele
Zlatý

Nevím, nevím - plastová.. raději, když už plastovou, tak nějakou od potravin ve velkém balení, kdy bývá potravina přímo v kontaktu s tím plastem - třeba od marmelády ap.
Kamoš kdys dělal v čemsi plastovém kvašáky, chutnali jsme a... více nikdy ))
Doplňuji:
Hotové potravině ten plast chladícího boxu nevadí. Jenže při tom mléčném kvašení jde o celkem agresivní proces a plast, který k tomu není vyroben se může chovat všelijak..něco se může dostat z plastu do zelí, cosi zase ze zelí do plastu atd.
Pokud nic jiného není doma ani v okolí (viz odp. www), vyzkoušej a holt se vokáže ))

 

Další odpovědi:

Odpoveď byla označena jako užitečná
Avatar uživatele
Pokročilý

Jde použít i silný igelitový sáček Jde o to zabranít oxydaci zelí vzduchem a kontaminaci kvasnými muškami. Zelí musí být potopené ve vymačkané slané šťávě nebo ve slaném vodním roztoku. Zatížené vyvařeným prkénklem a dlažební kostkou.Na použité nádobě tolik nezáleží.


Avatar uživatele

Ano, můžeš...
Postupuj jako u sklenic - zelí prosol, okořeň a namačkej.
Trošku problematické je u takové nádoby (velké víko) zabránění vnikání vzduchu - přetáhni přes okraj plastový pytlík (pytel) s co nejmenším množstvím vzduchu a zajisti jej gumou.
A není lepší kameninový hrnec? ;-)


Avatar uživatele
Stříbrný

Zkus to.
Ale jak píše beer, záleží na plastu a je to trochu sázka do loterie. Ne nadarmo se sklo a keramika řadí narozdíl od plastu k ušlechtilým materiálům.
Určitě dej vědět, jak to dopadlo...


Avatar uživatele
Bronzový

Myslím,že by to šlo jen ta nádoba by asi už nešla použít na nic jiného. Zápach ,vůně po kyselém zelí v té nádobě zůstane.


Avatar uživatele
Zlatý

Měl bych stejné obavy jako Beer, ale pokud nic vhodnějšího není, vyzkoušej. Budeš ještě muset ten velký povrch něčím zatížit, aby zelí bylo pod vodou.
P.S: v okolí není žádné veřejné stravování? V hospodě, ve škole ap. bys našla vhodnější nádobu ;-)


Avatar uživatele

Nojo, ochucené nakrouhané zelí musíš zatížit, aby pustilo šťávu a mohlo dobře prokysat. Asi bych v takovém přtípadě doporučilo ho důkladně prohníst ješětě před natlačením do nádoby. Na kysané zelí znám pouze dřevěné nebo kameninové soudky a zelňáky. Nezapomeň, že budeš muset dolévat vodu, aby bylo zelí ponořeno. Nemám představu, zda Tvoje nádoba bude tyto podmínky splňovat. Zkusit to samozřejmě můžeš. A já Ti budu držet palce, abys to nemusela vyhodit a bylo to dobré. Škoda každé zbytečné práce, ikdyž bez špatných zkušeností se nedají udělat ani ty dobré.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Stříbrný

elektrikář

Před léta se kysané zelí prodávalo v dřevěných soudcích. Pro zjednodužšení jejich používání při sterilizaci a znovu použití. Se do nich dával igelitový sáček.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 842
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.