Avatar uživatele

Mejdlíčko-pamatujete? V "nové" době se objevilo mnoho z těch starých pochutin,ale nic už tak nechutná...

Asi je to vyráběno "zdravěji". Ale mejdlíčka jsem neobjevila ani na poutích.Nevíte někdo z čeho to proboha mohlo být? :D

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

mám uloženy stránky od této paní moc se mi líbí a je zde povídání i o mejdlíčku- to ale byla fakt dobrůtka

http://jaruna7.bloguje.cz/…
Doplňuji:
zde je ještě pěkné vzpomínání o výrobě mejdlíček

http://www.jihlavske-listy.cz/…

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Samozřejmě že pamatuji. Z pohledu dnešních mých znalostí jsem typoval na hodně škrobu.
Jak potvrdila Hanulka moc jsem se nespletl.

ps. Pánové admini ,udělejte něco s tím psaní v tom vašem okénku !!


Avatar uživatele
Pokročilý

koupit se dá ale je to humus ztarý byli 1000krát lepší


Avatar uživatele
Zlatý

Mejdlíčka si pamatuji jen z vyprávění. Když jsem jednou mamince s nadšením přivezla jedno z pouti, také řekla, že už to není ono. U Fialek to bylo stejné.
Nevím, jestli se nám tolik změnily nebo posunuly chutě - protože se říká, že chuť a čich jsou největšími zpouštěči paměti.
Co já vím, tak třeba BonPari, Barila, Miňonky, nugát atp. chutnají úplně jinak, podstatně hůř. Myslím, že ta "vylepšení" jsou na škodu a nevěřím tomu, že se tam dávají hodnotnější suroviny.
Osobně se mi třeba moc stýská po sušenkách jménem Party (možná si pamatuješ - silné, kulaté máslové sušenky, plněné hustým citrónovým, kakaovým nebo žloutkovým krémem). Nejsem na sladké, ale tyhle bych si dala. Ale nevěřím moc tomu, že by byly stejně skvělé jako dřív. Ale jak říkám, je to možná i tím, že jazýček si zvykl na jiné. :-)


Avatar uživatele
Zlatý

Pamatuji si hodně a samozřejmě i ta mejdlíčka. Např. když dnes čtu nářky o tom jak výborné kdysi bývaly ty, či onaké párečky a uzeniny, musím se usmívat. Otec byl řezník a uzenář, doma jsme měli prodejnu a proto si pamatuji nejen názvy, ceny ale též kvalitu masa a uzenin před 40-ti i více léty. Před prodejnou tehdy stávaly několika hodinové fronty, vepřové maso se vozilo z Číny a doslova smrdělo po rybách, hovězí maso chodilo ve čtvrtkách na kost zmražené. Otec je musel bourat jako dřevorubec, po povolení z masa vyteklo množství vody a zůstalo z něj všechno jiné než pochutina. Také uzeniny měly hodně rozdílnou a často pochybnou kvalitu. Nejlepší liberecké klobásy přicházely k prodeji na prvomájových oslavách, nebo pokud si uzeninu objednal správný soudruh přímo na jatkách ku příležitosti svatby, resp. pohřbu ve své rodině. Věřte prosím, že vzpomínky jsou někdy velmi ošidné a výklad historie často děvka prolhaná.


Avatar uživatele
Zlatý

Já bych to typovala na sušené mléko + ten škrob + příchuť + něco. Před několika lety jsem si to koupila na pouti, ale teď se to jmenuje " mýdélko", ale už bych se bála o nové a drahé zuby.


Avatar uživatele
Pokročilý

Tak jsem zjistila, že mejdlíčko se vyrábělo z brambor. Je to i v odkazu od hanulky11

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 845
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.