Avatar uživatele
Bronzový

Máte skušenosti se šunkovarem?

Nechávám se zlákat ke koupi šunkovaru, jen mi dělá starost jak udržet předepsanou teplotu bez teploměru 80 st celsia, jinak prý se maso rozsypává.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Kdysi to byla velká móda a "šunkoval" snad každý. Ještě tu šunkovar někde mám, ale vyplatí se to snad jen když je maso z vlastní porážky. Bez teploměru to pozná asi jen zkušenější kuchař(ka), hlavně se nesmí voda vařit. Ono každé uzené maso by se správně mělo jen "potahovat", čili taky nevařit. Teploměr zas nebude tak drahý a může se používat i při zavařování ovoce ...

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Sůwa má jednoznačně pravdu, proč si pořizovat další krám na zavazení, když dnes je na trhu k mání opravdu dobrých šunek až až. Určitě zde ovšem chybí kvalitní domácí uzené. Osobně neznám větší požitek, než je pořádná porce šrůtky právě vyndané z udírny nebo druhý den nakrojený polt špeku. Nestojí snad můj návrh za zvážení?


Avatar uživatele

Pokud nemáš teploměr, stačí, když budeš sledovat bublinky vycházející ze dna hrnce. To je teplota +- 80 st. C. Léta praxe.


Avatar uživatele
Stříbrný

Teplomněr se dá koupit v laboratorních potřebách, nebo použít ten z hrnce na zavařování. Jako šunkovar ti poslouží jaký koli hrnec a podložka na paření knedlíků Pokud na tom šunkovaru není elektrický termostat na hlídání teploty varné vody jsou to vyhozené peníze

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Stříbrný

johana 56

Také jsme šunku kdysi dělali,ale pouze z králíků.chutnala víc než jen vepřová a navíc byla k mání bez fronty.Teploměr na zavařování není problém koupit.

Avatar uživatele
Zlatý

briketka10

taťka taky vyráběl a mám ho někde ve dřevníku :)

Avatar uživatele
Zlatý

hanulka11

Pravda Sůvo, to byl hit, také jsme si dělali doma šunku, ale to protože tenkrát šunka na krámě to byla docela vzácnost. Dneska bych žádnou šunku nevařila .Koupím si bezva šunku od kosti a pochutnám si a nemusím ji mít najednou kilo

Avatar uživatele
Zlatý

Sůwa

Hanulko, přesně tak, jen je mi ho líto vyhodit :-)

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 845
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.