Avatar uživatele
Zlatý

máte osvědčenou metodu, jak správně naložit maso na uzení, aby se řádně proleželo, ale nezkazilo?

..protože podle dvou veřejně hodně rozšířených návodů,co jsem vygoogloval, se nám už 2x 20kg masa zkazilo :o

Odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Mám . Nepoužívám rychlosůl a podobné věci.Držím se generacemi osvědčených postupů.
Napíši ti postup v IP.


Avatar uživatele

Mám "osvědčenou metodu" - ale udím ´od oka´, takže nevím, nakolik ti pomůžu... Nakládám na cca 3-4 týdny (maso a špek), na cca 2 týdny žebra a kotlety.
;-)
a) maso nasolím (potřu solí) a naskládám do hrnců (zvlášť špek a bůček, zvlášť maso a zvlášť maso s kostí - žebra, kotlety)
b) druhý den zaliju převařenou vodou (vychládlou) tak, aby bylo maso ponořené a zatížím
c) pokud je teplo (nad 10°C), přidávám do soli cca 10 % cukru a dobu naložení zkrátím na zhruba polovinu až dvě třetiny
d) pak - podle teploty, cca 1-2x týdně kontroluju, jestli se na povrchu láku nevytváří šlem - tom případě maso přeložím - omyju a znovu a) i b), jen - soli o něco méně a vodou zalívám ´hned´
e) den před uzením maso vytáhnu, opláchnu a lehce povařím v čisté vodě (15-20 minut), rozvěsím a nechám uschnout
d) udím při teplotě cca 50°-60° C, maso dva dny, špek, bůček a kotlety den, žebra cca 12 hodin; vždy předem roztopím udírnu na cca 120° C; vložím maso a nechám udírnu na teplotu uzení vychladnout (mám plechovou obloženou dřevem, takže chladne rychle); 1-2 x za uzení maso popřekládám (z krajů doprostřed a naopak)
e) k uzení používám buk (drobnější špalíčky bez kůry), pokud mám, přidávám švestku a na závěr ´trochu´ jalovce

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

Sůwa

Expert na uzení a nakládání masa je tady >barbakan<, jenže momentálně zřejmě není přítomen :-)

Avatar uživatele
Zlatý

barbakan

Jaký že já jsem expert, ale pravda je, že všem chutná:-)

Avatar uživatele
Zlatý

zjentek

tak mnohokrát díky, Drape ,)

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 840
Zlatý annas 757
Zlatý iceT 494
Zlatý marci1 479
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.