Avatar uživatele
Registrovaný

Mame problem s pecením lineckeho peciva - trha se.Dáváme 750 g hladké mouky,500 g másla,250 g práskového cukru,3 zloutky

a citronovou kuru. Diky za rady
Doplňuji:
ten samej problem je u vanilkovejch rohlicku testo se trha
davame
14dkg hladké mouky
11 dkg másla
6 dkg vanilkového cukru
6 dkg strouhaných mandlí(orechu)

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Bronzový

Nech propracované těsto odpočinout alespoň půl hodiny odpočinout. Rozvaluji ho mezi dvěma igelity. Pak se neetrhá. Držím palce. .-))

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Registrovaný

Základní recept na oblíbené linecké těsto. To můžeme použít jak na cukroví, tak na koláče nebo buchty na plech. Recept je na 1 dávku
Doplňuji:
500g hladká mouka
170g cukr moučka
300g máslo (tuk)
2 ks žloutek
Máslo necháme změknout. Do mísy prosejeme mouku a cukr.

Do mísy přidáme žloutky a máslo a rychle vše vypracujeme v hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici aspoň půl hodiny odpočinout.

Linecké těsto rozpůlíme a vyválíme na pláty. Podle potřeby z něj vykrajujeme tvary, vkládáme na vymazané plechy nebo do forem koláčů.

Linecké pečeme při 180 °C dorůžova. Tenké vykrajované cukroví se peče jen 5 - 7 minut. Po vychladnutí slepujeme jakoukoliv marmeládou nebo plníme libovolným krémem. Linecké zdobíme podle vlastní fantazie


Avatar uživatele
Stříbrný

Zkuste to přes ty igelity. Já těsto na vanilkové rohlíčky neválím. Rozválím ho po částech dlaněmi na tenčí váleček, ukrajuji kousky a buď ručně formuji nebo nacpu do formiček


Avatar uživatele
Stříbrný

Linecké také rozvaluji přes mikroten,zkusila bych přidat kousek másla.
Do rohlíčků by byl podle mě lepší také moučkový cukr,než jen vanilkový.Mandle bývají sušší,těsto se hůř zpracovává.
Peču podle tohoto receptu,není nutné je nechávat uležet.

Vnilkové rohlíčky

24 dhg hladké mouky
16 dkg másla
10 dkg mletých vlašských ořechů
5 dkg moučkového cukru
1 žloutek


Avatar uživatele
Bronzový

Receptem to podle mého nebude, zkus jak píší ostatní nechat těsto aspoň půl hodiny, ale klidně i přes noc, odpočinout v lednici. Také záleží na kvalitě mouky, to sice už nezměníš pokud máš zaděláno, ale na drobné cukroví mi už babička doporučovala, nakoupit mouku třeba o 2,3 měsíce dřív aby se "dozrála", z příliš čerstvé mouky se těsto také může trhat. Nevím čím to je ale dělám to tak a nikdy jsem s trháním potíže neměla...


Avatar uživatele
Zlatý

Recept na Linecké používám zásadně tento:
Základ je 3-2-1 aneb 300g hl. mouky, 200g másla, 100g cukru (plus jeden žloutek, citrónová kůra a dřeň z vanilky). Těsto nechat odpočinout (přikryté - dávám do mikrotenového sáčku) alespoň půl hodiny, aby lepek začal pracovat. Zkus igelitovou nebo mikrotenovou fólii na vyválení, jak ti radí ostatní, jde to potom skutečně dobře. Právě to podsypávání těsta moukou jej činní sušším a pak se snadno drobí a trhá. U fólie to nehrozí. Ještě maličkost. Těsto na Linecké by se mělo zpracovávat rychle, studenýma rukama, i máslo má být chladné - aby se nezačalo rozpouštět. I to pak způsobuje trhání těsta.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 844
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.