Avatar uživatele
Registrovaný

Má glukóza a fruktóza vliv na zubní kazy?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele

Velký vliv na vznik zubních kazů má sacharóza (nejběžnější cukr v potravě, zdroj glukózy a fruktózy) - bakterie žijící v ústech rozkládají cukry na kyseliny, které jednak leptají sklovinu a jednak odvápňují zubovinu - a kazy jsou ´na světě´.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Vše co ti zůstává v puse na zubech, na dásních a je organického charakteru, ti bude nějak reagovat a může to vést ke vzniku zubního kazu. Musíš si správně a pravidelně čistit zuby a pak jeho vzniku předejdeš. Řešit, jestli má glukóza, fruktóza či třeba sacharóza :-) větší či menší vliv na vznik zubního kazu je nesmysl, stejně se jim nevyhneš a naopak ti budou chybět z hlediska výživy.


Avatar uživatele
Stříbrný

Úplně stejný jako sacharosa, ta se totiž již v ústech štěpí na glukosu a fruktosu působením slin (obsahují enzym ptyalin, který je přímým "štěpičem") - a dále je chemismus zubního kazu stejný, takže s oběma monosacharidy je vlastně celá záležitost o schod jednodušší :-)

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Registrovaný

Norei

Streptococcus mutans je druh bakterie, která obvykle žije v ústní dutině člověka. Tato bakterie se přichycuje na zubech a vylučuje žíravou kyselinu. Toto přichycení umožňuje sacharidový polymer, který tvoří hlavní součást zubního plaku. Bakterie Streptococcus mutans se obvykle přenášejí z dospělých na děti a po přesunu se v ústech usadí a napadají nově se vytvářející zuby. Bakterie Streptococcus mutans se množí při teplotě 18-40 stupňů Celsia. Jinými slovy živí se sacharidy. A na tomto principu je postaven způsob likvidace této bakterie pomocí tzv. xylitolu. Je to přírodní sladidlo, vyráběné převážně z březové kůry, nezatěžuje lidký organismus, není sám o sobě kyselinotvorný. Princip eliminace bakterie spočívá v tom, že sladkého chtivá Streptococcus mutans pozře xylitol, neumí jej však metabolizovat a umírá. Xylitol lze v domácnosti běžně použít jako cukr nebo jej užívat v podobě cucavých pastilek.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Zdraví

Zlatý Drap 1609
Zlatý mosoj 1495
Zlatý marci1 1282
Zlatý hanulka11 1030
Zlatý annas 991
Zlatý gecco 737
Zlatý briketka10 715
Zlatý quentos 714
Zlatý iceT 566
Zlatý arygnoc 499

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.