Avatar uživatele
Miisa

Má glukóza a fruktóza vliv na zubní kazy?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? hanny 2 před 3821 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Velký vliv na vznik zubních kazů má sacharóza (nejběžnější cukr v potravě, zdroj glukózy a fruktózy) – bakterie žijící v ústech rozkládají cukry na kyseliny, které jednak leptají sklovinu a jednak odvápňují zubovinu – a kazy jsou ´na světě´.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Alesh

Vše co ti zůstává v puse na zubech, na dásních a je organického charakteru, ti bude nějak reagovat a může to vést ke vzniku zubního kazu. Musíš si správně a pravidelně čistit zuby a pak jeho vzniku předejdeš. Řešit, jestli má glukóza, fruktóza či třeba sacharóza 🙂 větší či menší vliv na vznik zubního kazu je nesmysl, stejně se jim nevyhneš a naopak ti budou chybět z hlediska výživy.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
cochee

Úplně stejný jako sacharosa, ta se totiž již v ústech štěpí na glukosu a fruktosu působením slin (obsahují enzym ptyalin, který je přímým „štěpičem“) – a dále je chemismus zubního kazu stejný, takže s oběma monosacharidy je vlastně celá záležitost o schod jednodušší 🙂

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Norei

Streptococcus mutans je druh bakterie, která obvykle žije v ústní dutině člověka. Tato bakterie se přichycuje na zubech a vylučuje žíravou kyselinu. Toto přichycení umožňuje sacharidový polymer, který tvoří hlavní součást zubního plaku. Bakterie Streptococcus mutans se obvykle přenášejí z dospělých na děti a po přesunu se v ústech usadí a napadají nově se vytvářející zuby. Bakterie Streptococcus mutans se množí při teplotě 18–40 stupňů Celsia. Jinými slovy živí se sacharidy. A na tomto principu je postaven způsob likvidace této bakterie pomocí tzv. xylitolu. Je to přírodní sladidlo, vyráběné převážně z březové kůry, nezatěžuje lidký organismus, není sám o sobě kyselinotvorný. Princip eliminace bakterie spočívá v tom, že sladkého chtivá Streptococcus mutans pozře xylitol, neumí jej však metabolizovat a umírá. Xylitol lze v domácnosti běžně použít jako cukr nebo jej užívat v podobě cucavých pastilek.

před 3806 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek