Avatar uživatele
huxa

Lze dostat kyselinu octovou z vody jinak než odpařováním?

Nejlépe v kuchyňských podmínkách.
Doplňuji:
Agneta-potom ti vzniká kyselina chloroctová či acetylchlorid, což třeba při přípravě jídla si moc nepomůžeš…

Upravil/a: huxa

Zajímavá 0 před 3520 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
www

Neutralizací.
Jenže vznikají jiné sloučeniny, což není pro přípravu jídla žádoucí. Proto nechápu, z jakého důvodu nepoužiješ hned zpočátku čistou vodu ☹

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?beer Nahlásit


Avatar uživatele
Agneta

Snad tam vhodit kostku „chloridu nějakého“ a pak za pět minut vyndat :DDD

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

A to chceš zbavit vodu (potravinu) kyseliny a nebo zvýšit koncentraci octa?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
sallomena

Možná by stálo za to se zeptat někde jinde :D

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
huxa

mowla-zbavit kyseliny octové, proto jsem dodával nějak jinak než vyvařeníma následným odchytem vodní páry.

před 3520 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Počkej – proč bys „odchytával vodní páru“, když si můžeš destilku vyrobit z čehokoli (a nebo – v kuchyňských podmínkách – natočit vodu z kohoutku)?
😉
Pokud jde o neutralizaci v kuchyňských podmínkách – můžeš použít jedlou sodu, ta s kyselinou octovou zreaguje na octan sodný, vodu a oxid uhličitý.

před 3520 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
huxa

Samotná velmi zředěná kyselina mi nevadí, ovšem chtěl bych z vody odstranit ten zápach a nejlépe tedy i tu kyselinu, přecejen 🙂

před 3520 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Jasně – to si ale odparem (a následným „odchytem“ vody ) nepomůžeš – odpaří se jenom voda – to můžeš rovnou natočit novou a vařit odznova.
___
Pokud nechceš vyzkoušet tu sodu (na troše pokrmu), pak pouvažuj, zda by se to jídlo nedalo ´nastavit´ přidáním vody.
Případně můžeš zkusit přidat do vařeného na plátky nakrájené brambory a povařit, trochu kyselost stáhnou (pokud se do jídla nehodí, pak je po povaření zase vyndej).
___
Mimochodem – co se ti to povedlo ´přeoctovat´?

před 3520 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
huxa

Dobře, s těma bramborama to zkusím, díky.
Je to čistě pokus, jak vyrobit vodu z mléka.

před 3520 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Áha…
😉
Tak to jo – to je opravdu nejjednodušší kvašením (nebo octem) srazit bílkovinu, přefiltrovat a předestilovat.

před 3520 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek