Avatar uživatele
Stříbrný

Lze dostat kyselinu octovou z vody jinak než odpařováním?

Nejlépe v kuchyňských podmínkách.
Doplňuji:
Agneta-potom ti vzniká kyselina chloroctová či acetylchlorid, což třeba při přípravě jídla si moc nepomůžeš...

Odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Neutralizací.
Jenže vznikají jiné sloučeniny, což není pro přípravu jídla žádoucí. Proto nechápu, z jakého důvodu nepoužiješ hned zpočátku čistou vodu :-(


Avatar uživatele
Stříbrný

Snad tam vhodit kostku "chloridu nějakého" a pak za pět minut vyndat :DDD


Avatar uživatele

A to chceš zbavit vodu (potravinu) kyseliny a nebo zvýšit koncentraci octa?


Avatar uživatele
Registrovaný

Možná by stálo za to se zeptat někde jinde :D

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Stříbrný

huxa

mowla-zbavit kyseliny octové, proto jsem dodával nějak jinak než vyvařeníma následným odchytem vodní páry.

Avatar uživatele

anonym

Počkej - proč bys "odchytával vodní páru", když si můžeš destilku vyrobit z čehokoli (a nebo - v kuchyňských podmínkách - natočit vodu z kohoutku)?
;-)
Pokud jde o neutralizaci v kuchyňských podmínkách - můžeš použít jedlou sodu, ta s kyselinou octovou zreaguje na octan sodný, vodu a oxid uhličitý.

Avatar uživatele
Stříbrný

huxa

Samotná velmi zředěná kyselina mi nevadí, ovšem chtěl bych z vody odstranit ten zápach a nejlépe tedy i tu kyselinu, přecejen :-)

Avatar uživatele

anonym

Jasně - to si ale odparem (a následným "odchytem" vody ) nepomůžeš - odpaří se jenom voda - to můžeš rovnou natočit novou a vařit odznova.
___
Pokud nechceš vyzkoušet tu sodu (na troše pokrmu), pak pouvažuj, zda by se to jídlo nedalo ´nastavit´ přidáním vody.
Případně můžeš zkusit přidat do vařeného na plátky nakrájené brambory a povařit, trochu kyselost stáhnou (pokud se do jídla nehodí, pak je po povaření zase vyndej).
___
Mimochodem - co se ti to povedlo ´přeoctovat´?

Avatar uživatele
Stříbrný

huxa

Dobře, s těma bramborama to zkusím, díky.
Je to čistě pokus, jak vyrobit vodu z mléka.

Avatar uživatele

anonym

Áha...
;-)
Tak to jo - to je opravdu nejjednodušší kvašením (nebo octem) srazit bílkovinu, přefiltrovat a předestilovat.

 

Zajímavé otázky v kategorii Aktuality a zábava

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Aktuality a zábava

Zlatý Drap 4395
Zlatý hanulka11 2790
Zlatý led 2475
Zlatý briketka10 2269
Zlatý annas 1828
Zlatý quentos 1548
Zlatý tom004 1522
Zlatý iceT 1519
Zlatý dědapetr 1472
Zlatý mosoj 1426

Zobrazit celkový žebříček

Kategorie otázek

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.