Avatar uživatele
reika

Děláte někdo likér z arónie?

Ahojky všem! Děláte někdo likér z arónie? prosím, napište osvědčený recept. Díky.

Likér z arónie (černého jeřábu). Vím, že je to jeřáb, spletla jsem se…

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: reika

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, briketka10 před 3165 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Aronie je černý jeřáb, nikoliv černý bez. V otázce jste měla oběma varianty, v dodatku jen arónii.

Dělám z arónie džem, likér jsou zkoušela loni poprvé podle receptu, který jsem našla na netu.

"Kilogram vyzrálých plodů arónie zalijeme litrem vařící vody a dáme na pět dní do chladu macerovat. Pak rozmačkáme a necháme v plátně vlastní vahou vykapat. Z půl kilogramu cukru a půl litru vody svaříme cukrový sirup. Prochladlý smícháme se šťávou z arónie a jedním a půl litrem vodky nebo jiného alkoholu bez chuti.

Když vodku (nebo alkohol bez chuti) nahradíme rumem a přidáme dvě lahvičky potravinářské tresti se sladkou mandlovou příchutí, případně jednu lahvičku tresti sladké a půl lahvičky hořké mandle, získáme domácí likér velmi podobný griotce. Vyrobený alkoholický nápoj slijeme do menších lahví se šroubacím uzávěrem."

Já zkoušela variantu s rumem a přidala jsem griotkovou tresť.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
verka

Zřejmě něco jako likér jsem vytvořila omylem. Nechala jsem arónii ve sklenici mírně prosypanou cukrem, jenže pak zřejmě proběhlo kvašení a jelikož jsem vše uchovala v lednici, vznikl po roce docela chutný nápoj a bez jiných konzervantů.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dědapetr

Likér z černého jeřábu

Ingredience:

1 l černých jeřabin bez stopek
1 l jemné lihoviny (vodka, brandy)
1 kg cukru krupice
1 l vody
4 l láhev

Postup přípravy:

Jeřabiny důkladně omyjte a oddělte od stopek.
Dejte je do 4 l láhve a zalijte lihovinou.
Uložte na 14 dní do chladné místnosti.
Každý den s lahví zamíchejte.
Po dvou týdnech svařte 1 litr vody s 1 kg cukru.
Nechte vychladnout a následně roztok nalijte k jeřabinám s lihovinou.
Další dva týdny nechte opět odstát, každý den s lahví zamíchejte.
Hotový výluh přeceďte a slijte do čistě vymytých láhví.
Uzavřete a uložte na chladném místě.

Likér z černého jeřábu s přídavkem koření

Ingredience:

2 l bobulí jeřabin bez stopek
0,5 l vodky
2 hřebíčky
kousek skořicové kůry
1 badyán, není podmínkou
0,5 kg cukru
0,5 lžičky kyseliny citrónové
1 l vody

Postup přípravy:

Jeřabiny operte.
Do 1 l vody dejte jeřabiny a koření a přiveďte vše k varu.
Povařte 30 minut, nechte částečně vychladnout.
Směs přepasírujte přes jemné síto nebo hrubé plátno.
Přidejte cukr a povařte do jeho rozpuštění.
Nechte zcela vychladnout, přidejte vodku a kyselinu citrónovou.
Důkladně promíchejte a nalijte do čistě vymytých lahví.

Likér z černého jeřábu s 2 lžičkami kávy

Ingredience:

3 l kuliček jeřábu
0,5 l rumu
0,5 kg cukru krupice
2 vanilkové cukry
2 lžičky kávy
voda

Postup přípravy:

Kuličky jeřábu důkladně omyjte a rozmixujte nahrubo.
Dejte vařit na cca 20 minut do 1 l vody.
Propasírujte a dejte vařit společně s cukrem, vanilkovým cukrem a výluhem z kávy (kávu zalít jen malým množstvím vody).
Povařte vše 5 minut.
Nechte vychladnout a až poté přilijte rum.
Výsledný likér nalijte do vymytých lahví, uzavřete a uložte do chladu.

 Recepty z internetu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek