Avatar uživatele
Pokročilý

Děláte někdo likér z arónie?

Ahojky všem! Děláte někdo likér z arónie? prosím, napište osvědčený recept. Díky.
....

Likér z arónie (černého jeřábu). Vím, že je to jeřáb, spletla jsem se...

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Aronie je černý jeřáb, nikoliv černý bez. V otázce jste měla oběma varianty, v dodatku jen arónii.

Dělám z arónie džem, likér jsou zkoušela loni poprvé podle receptu, který jsem našla na netu.

"Kilogram vyzrálých plodů arónie zalijeme litrem vařící vody a dáme na pět dní do chladu macerovat. Pak rozmačkáme a necháme v plátně vlastní vahou vykapat. Z půl kilogramu cukru a půl litru vody svaříme cukrový sirup. Prochladlý smícháme se šťávou z arónie a jedním a půl litrem vodky nebo jiného alkoholu bez chuti.

Když vodku (nebo alkohol bez chuti) nahradíme rumem a přidáme dvě lahvičky potravinářské tresti se sladkou mandlovou příchutí, případně jednu lahvičku tresti sladké a půl lahvičky hořké mandle, získáme domácí likér velmi podobný griotce. Vyrobený alkoholický nápoj slijeme do menších lahví se šroubacím uzávěrem."
---
Já zkoušela variantu s rumem a přidala jsem griotkovou tresť.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Bronzový

Zřejmě něco jako likér jsem vytvořila omylem. Nechala jsem arónii ve sklenici mírně prosypanou cukrem, jenže pak zřejmě proběhlo kvašení a jelikož jsem vše uchovala v lednici, vznikl po roce docela chutný nápoj a bez jiných konzervantů.


Avatar uživatele
Zlatý

Likér z černého jeřábu

Ingredience:

1 l černých jeřabin bez stopek
1 l jemné lihoviny (vodka, brandy)
1 kg cukru krupice
1 l vody
4 l láhev

Postup přípravy:

Jeřabiny důkladně omyjte a oddělte od stopek.
Dejte je do 4 l láhve a zalijte lihovinou.
Uložte na 14 dní do chladné místnosti.
Každý den s lahví zamíchejte.
Po dvou týdnech svařte 1 litr vody s 1 kg cukru.
Nechte vychladnout a následně roztok nalijte k jeřabinám s lihovinou.
Další dva týdny nechte opět odstát, každý den s lahví zamíchejte.
Hotový výluh přeceďte a slijte do čistě vymytých láhví.
Uzavřete a uložte na chladném místě.

Likér z černého jeřábu s přídavkem koření

Ingredience:

2 l bobulí jeřabin bez stopek
0,5 l vodky
2 hřebíčky
kousek skořicové kůry
1 badyán, není podmínkou
0,5 kg cukru
0,5 lžičky kyseliny citrónové
1 l vody

Postup přípravy:

Jeřabiny operte.
Do 1 l vody dejte jeřabiny a koření a přiveďte vše k varu.
Povařte 30 minut, nechte částečně vychladnout.
Směs přepasírujte přes jemné síto nebo hrubé plátno.
Přidejte cukr a povařte do jeho rozpuštění.
Nechte zcela vychladnout, přidejte vodku a kyselinu citrónovou.
Důkladně promíchejte a nalijte do čistě vymytých lahví.

Likér z černého jeřábu s 2 lžičkami kávy

Ingredience:

3 l kuliček jeřábu
0,5 l rumu
0,5 kg cukru krupice
2 vanilkové cukry
2 lžičky kávy
voda

Postup přípravy:

Kuličky jeřábu důkladně omyjte a rozmixujte nahrubo.
Dejte vařit na cca 20 minut do 1 l vody.
Propasírujte a dejte vařit společně s cukrem, vanilkovým cukrem a výluhem z kávy (kávu zalít jen malým množstvím vody).
Povařte vše 5 minut.
Nechte vychladnout a až poté přilijte rum.
Výsledný likér nalijte do vymytých lahví, uzavřete a uložte do chladu.

Recepty z internetu.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 843
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.